Kiengedhetik a börtönből az életfogytilgra ítélt amstetteni rémet, Josef Fritzlt

Forrás: AFP/Helmut Fohringer -
amstetteni rém bűnöző josef fritzl pszichiátriai
Kiengedhetik a börtönből Josef Fritzlt, az amstetteni rém néven elhíresült szexbűnözőt. Egy új pszichiátriai jelentés szerint a 88 éves férfi demenciával küzd, már nem jelent veszélyt a társadalomra, így egy idősek otthonában helyezhetik majd el.

Az amstetteni rémet jelenleg a szigorú Stein börtönben tartják fogva, ahol főleg mentálisan zavart bűnelkövetőket őriznek. Fritzlt ugyan életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték, most 15 év után szabadulhat.

Josef Fritzl 24 évig tartotta fogva saját lányát, Elizabeth-et a lakásának pincéjében és nagyjából háromezerszerr megerőszakolta. A lány hét gyermeket szült vérfertőző apjának. Fritzl 2008-ban bukott le, amikor az egyik gyerek olyan beteg lett, hogy kórházba kellett szállítani. 2009-ben zárták börtönbe, életfogytiglani büntetést kapott, de sosem bánta meg tetteit. A lánya sosem jelent meg a nyilvánosság előtt, gyermekeivel továbbra is Ausztriában él, Fritzl egykori otthonát pedig megvásárolták és kiadták.

Fritzl egy ideig börtönkönyvtárosként dolgozott, majd a demencia jelei kezdtek mutatkozni rajta, így más feledatokat kapott. 2019-ben a sajtó arról számolt be, hogy Fritzl egészségi állapota gyorsan romlott, és a börtön többi lakójától is elkülönülve él. Egyetlen barátja van, Alfred U, akit 2019-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, mert feldarabolt egy magyar prostituáltat, és gulyást készített a testrészeiből.

"Fritzl el volt és továbbra is el van választva mindenkitől. Teljesen visszavonult, és alig hagyja el a celláját. Nem akar kapcsolatba lépni másokkal..." - nyilatkozta egykor egy rabtársa. Azóta a férfi többször elesett, járókerettel jár, ügyvédje, Astrid Wagner pedig a következőket nyilatkozta. "Fritzl ma teljesen ártalmatlan. Nincs többé szexuális vágya. Elbarikádozza magát magányos cellájában, sokat tévézik, paradicsomot termeszt, villamosmérnöki életéről ír. Napozik a rácsok között, tornázik, sokat törődik a testével és 100 éves koráig szeretne élni".

Idősek otthonába kerülhet a börtönből az amstetteni rém. Forrás: AFP/Helmut Fohringer

Az ügyvédnő a Bildnek hozzátette, Fritzl mentálisan már nem alkalmas arra, hogy továbbra is börtönben éljen, ezért idősek otthonába kellene költöztetni.

"Egy álomvilágban él, és azt mondja, hogy a lánya hamarosan hozzámegy Boris Beckerhez. Az agya leépül, mint egy régi számítógép" - mondta.

"Azt mondja, rémálmai vannak, és az éjszaka közepén felébred. Nem szörnyeteg, még mindig ember. Arról beszél, sajnálja, hogy eluralkodott rajta a szexuális vágy, de szerintem őszintén megbánta a tetteit" - nyilatkozta Astrid Wagner.

Először 2022-ben merült fel, hogy kiengedik a börtönből Fritzlt, de a szabadlábra helyezés meghiúsult. Akkor a bíróság úgy döntött, hogy Fritzlnek a szigorúan őrzött börtönben kell maradnia, még azt sem engedélyezték, hogy egy kevésbé szigorú börtönbe helyezzék át. Most Heidi Kastner, Ausztria egyik vezető igazságügyi pszichiátriai szakértője - aki egy évet töltött Fritzl-tanulmányozásával - azt állítja, hogy országa leghírhedtebb foglya már nem jelent veszélyt. Úgy véli, előbb kevésbé szigorú börtönbe kerül át, majd onnan az otthonba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.