Balesetveszély

Reagált a Volánbusz a 100 km/óránál telefonozó sofőr esetére

Hajmeresztő videót készített egy felháborodott utas.

2024.01.17 14:04ma.hu

Hajmeresztő videót küldött az RTL-nek egy olvasó kedden arról, hogy egy Pécsről Budapestre tartó busz sofőrje nagyjából 100 km/órás sebességnél a telefonját nyomkodja: a felvétel alapján valószínűsíthető, hogy Facebookozott.

Az esettel kapcsolatban megkeresték a Volánbuszt, a társaságtól a következő választ küldték:

"Társaságunk mélyen elítéli a videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet, az eset kapcsán azonnal belső vizsgálatot indítottunk."

Felidézték, hogy a KRESZ vezetés közbeni mobilozást tiltó passzusa "természetesen vonatkozik az autóbusz-vezetőinkre, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használatára is - azzal a szigorítással, hogy az autóbusz-vezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől".

Ez szabályzatuk szerint konkrétaz azt jelenti, hogy "a mobiltelefon vezetés közbeni használata a kihangosító vagy a headset alkalmazásával csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett. Álló jármű esetében, forgalmi okok miatt álló járműben (vasúti átjáró előtt, piros lámpánál, torlódás esetén) az elindulásig használható kézben tartott mobiltelefon".

Állításuk szerint ezzel a sofőrnek is tisztában kellett volna lennie: "Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó tudnivalók is. Amennyiben a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság kollektív szerződésében foglaltak szerint a munkáltató különböző szankciókat alkalmaz, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet. A hasonló esetek elkerülése érdekében társaságunk időről- időre kommunikációs kampányt folytat munkavállalói körében".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.