Erre a nemzeti parkra kerestek rá legtöbben 2023-ban: nem csak nyáron gyönyörű

Forrás: Origo -
élőhely google Horvátország Plitvicei-tavak Nemzeti Park
2 114 500 Google-kereséssel lett 2023-ban a legtöbbet keresett nemzeti park a Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátországban a Bounce csapatának felmérése szerint. Plitvicei-tavak Nemzeti Park a horvát fővárostól, Zágrábtól mindössze 2 órányi autóútra található park mintegy 16 kristálytiszta tónak, lenyűgöző vízeséseknek és buja zöld természetnek ad otthont.

Horvátország egyik csodája nemcsak a természet szerelmeseit, hanem minden utazót elvarázsol. A park lenyűgöző tavai és vízesései olyan pazar látványt alkotnak. A Google keresője napról napra több milliárdnyi keresést dolgoz fel, és Plitvice a Google keresőjében az egyik legtöbbet keresett hely lett. A kutatási eredmények azt is megmutatták, hogy a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a világ legszebb nemzeti parkjainak listáján az 5. helyen áll, 7,24-es értékeléssel.

Ami a közösségi médiát illeti, a park kiemelkedik az Instagramon több mint 400 000 poszttal, ezzel biztosítva az ötödik helyet, a TikTok megtekintések tekintetében pedig a hetedik helyen áll, lenyűgöző 29,2 milliós számmal. Ráadásul a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a harmadik helyet foglalja el a Google-értékelések átlagában, 5-ből 4,7-es értékeléssel.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A természet gyöngyszeme

A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot már 1979 óta az UNESCO Világörökség részeként tartják számon, és nem véletlenül. Horvátország északi részén, a Dinári-hegység ölelésében található, mely a mészkő speciális fajtájának, a mésztufa rétegződéssel létrejött tórendszer és a folyó medrének formálódásával köszönheti szépségét és különleges vonzerejét.

A park a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti rezervátuma, amelynek 16 kristálytiszta vizű tava és 92 vízesése minden látogatót ámulatba ejt.

A nemzeti park magában foglalja a Korana-folyó forráshelyét is, melyet sűrű bükkös-, fenyves- és boróka-erdők vesznek körül. A parkot több barlang, forrás és virágos rét tarkítja. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik évszakban a legszebb: tavasszal-e, amikor mezőin nyílnak a virágok és erdei zöldellenek, vagy ősszel, amikor pompás színkavalkád tükröződik vissza a tavakban, avagy télvíz idején, amikor a jégbezárt zuhatagok várják a látogatókat és a környező fák téli álmukat alusszák a behavazott tájban.

A Plitvicei-tavak a Google keresések ikonja Forrás: Origo

Kristálytiszta vizek

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe mintegy 200 négyzetkilométer, két fő területre oszlik: a Felső tórendszerre és az Alsó tórendszer. A smaragdzöld vizek a nemzeti park mindössze 1 százalékát teszik ki, de ez a park legérdekesebb része.

A tavakat sűrű erdők, masszív sziklák és zöldellő növényzet veszi körül, melyek harmonikus egységet alkotnak a természet erejével és szépségével.

Az északi szélén található Felső tórendszer két legnagyobb tavában, a Prošćanskójében és a Kozjakjában, a víz olyan kristálytiszta, hogy egészen leláthatunk a tó aljáig. A Veliki Slap a park legmagasabb vízesése, 78 méteres magasságával lélegzetállító látványt nyújt.

A flóra és fauna gazdagsága

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park gazdag flórájával és faunájával is kápráztatja el a látogatókat. Állatvilága az élőhelyek sokféleségének és megőrzésének köszönhetően változatos és gazdag. A park területén nagy a biodiverzitás és számos különféle élőhely található az állatok számára: tavak, erdők, gyepek, sziklák, barlangok és még sok más. Sűrű erdeiben barnamedvék, farkasok, illetve ritka állat- és növényfajták is honosak.

A smaragdzöld vizek a nemzeti park mindössze 1 százalékát teszik ki, de ez a park legérdekesebb része. Forrás: Origo

A park látogatóközpontja korszerű információs és oktatási létesítményekkel rendelkezik, így a látogatók betekintést nyerhetnek a környezetvédelem és a természetvédelem fontosságába. A gyalogösvény-hálózatnak köszönhetően a park látogatói könnyedén megközelíthetik a zuhatagokat, valamint a smaragdzöld színű tavak sziklákkal szegélyezett partjait. A látogatók szállítását szolgáló különleges járművek, a panoráma kisvonatok és a némán sikló elektromos kishajók teszik még elérhetővé mindenki számára a parkot.

Horvátország egyre vonzóbbá válik azok számára is, akik egyedülálló természetközeli élményekre vágynak, a Google keresések alapján is látható, hogy az emberek mindinkább kíváncsiak arra, hogy felfedezzék a Plitvice varázslatos tájait, és élvezhessék a természet e csodáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.