Óvjuk az orrnyálkahártyánkat: fontosabb, mint gondolnánk

REVENTIL2024 levegő védelem orrnyálkahártya páratartalom
Az orrunk fontos szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében, mégsem tulajdonítunk neki akkora jelentőséget, mint kellene. Legtöbbször csak akkor figyelünk oda, amikor zavar támad a működésében, vagyis bedugul, folyik és tüsszögünk. Ennek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az orrnyálkahártyánk egészségére, védjük, hogy védeni tudjon minket.

Az orrunk sokat tesz az egészségünk megőrzéséért, de általában csak úgy gondolunk rá, mint egy szervre, amely a külvilág ingereit érzékeli. Pedig ennél sokkal összetettebb feladata van, amit ráadásul az orrnyálkahártya mindössze néhány másodperc alatt végez el: tisztítja, felmelegíti, és párásítja a belélegzett levegőt, így vigyázva az egészségünkre.

Fontos az orrnyálkahártyánk egészsége Forrás: Thinkstock

Az orrnyálkahártya az orr üregét borító vékony réteg, amelynek a feladata az, hogy „előkészítse" az általunk belélegzett levegőt. A sűrűn behálózott vérerek segítségével teszi számunkra megfelelő hőmérsékletűvé. Ha például túlságosan hideg lenne, az erek kitágulnak, így fokozott hőleadásra képesek, erőteljesebben melegítik fel a beáramló levegőt, ennek eredményeképp kiegyenlített, szabályozott hőmérsékletű levegő kerül a tüdőnkbe. Az orrunkban lévő csillószőrökön pedig megtapadnak a szennyeződések, ahogy az orrnyálkahártya által kiválasztott váladék is azt a célt szolgálja, hogy a kórokozók ne tudjanak bejutni a szervezetünkbe.

 

Ez a védelmi vonal rendkívül érzékeny, és sérülékeny.

Különböző környezeti hatások következtében zavar támadhat a működésében. Az orrnyálkahártyánk egyik legnagyobb ellensége a túlságosan száraz levegő. A normális páratartalom 50-60 százalék körüli, ez alatt az orr könnyen kiszáradhat.

Télen a fűtési szezonban fordulhat elő, hogy a lakásunk páratartalma alacsonyabbá válik,

valamint akkor, ha nem használjuk elég körültekintően a páramentesítő gépet. Az orrnyálkahártyánk és így a saját egészségünk miatt is fokozottan érdemes odafigyelni az ideális arányra. Azért is, mert hideg időben a levegő kevesebb nedvességet tud megkötni, vagyis valószínű, hogy a szabadban is meglehetősen száraz levegőt lélegzünk be. Mindeközben az orrnyálkahártyánk elszántan próbálja megfelelő szinten tartani a levegő páratartalmát, aminek következtében előbb-utóbb kiszárad. Nem véletlen, hogy az orrdugulást és megfázást általában hidegebb időben tapasztaljuk, ilyenkor ugyanis a védelmi vonalunk gyengül a túlságosan száraz levegő következtében is.

Tehetünk azonban azért, hogy ezt elkerüljük. Természetesen az időjárásra nincs ráhatásunk, de

szerencsére a lakásunkban megteremthetjük a megfelelő páratartalmat,

hogy az orrunk továbbra is képes legyen megfelelően ellátni a feladatát. Célszerű beszerezni egy olyan eszközt, amellyel mérhetjük a benti páratartalmat, így elkerülhetjük, hogy esetleg túlzásokba essünk, az ugyanis a penészgombák és a poratkák elszaporodásához vezethet. Vagyis a párásítással is óvatosan kell bánni, de egy kis odafigyeléssel egyaránt elkerülhetők mind a száraz, mind a túlságosan nedves levegő által okozott problémák. A benti teregetéssel, a zuhanyozással, de még a főzéssel is nedvesebbé tesszük a lakásunk levegőjét, ahogy a vízzel teli edények fűtőtestre helyezésével is. Ám ha szeretnénk, különböző készülékek segítségével is párásíthatunk, ezek között akadnak olyanok is, amelyek mérik és szabályozzák a páratartalmat.

Figyeljünk otthonunk páratartalmára Forrás: Shutterstock

Az orrnyálkahártyánk egészségének védelmében a megfelelő folyadékbevitelre ugyancsak oda kell figyelnünk, hiszen a kiszáradást belülről is fontos megakadályoznunk. Az orröblítés szintén hasznos lehet, ezzel segíthetjük a különböző kórokozók, irritációt okozó részecskék eltávolítását. A dohányzás és az alkoholfogyasztás minimalizálásával is sokat tehetünk azért, hogy az orrnyálkahártyánk megfelelően működjön, valamint mellőzhetjük minden egyéb dehidratáló étel és ital fogyasztását, ilyenek például azok, amelyeknek magas a cukortartalmuk, de a túl sok koffein is kerülendő.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Reventil patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.