2024. október 15.
FinTechShow

EARLY BIRD JEGYEK    2024.04.30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

EARLY BIRD JEGYEK    2024.04.30-IG! 

2024.01.11.

Közeleg az Európai Központi Bank által vezetett kibertámadás teszt

Szerző:

Kategóriák:

Az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, hogy 2024-ben 109 felügyelt bank kiberellenállásának stressztesztjét kívánja elvégezni.

A felmérés révén az EKB a bankok kibertámadásokra való reagálási és helyreállítási idejét tudja értékelni, nem pedig a megelőzésükre való képességüket. A forgatókönyv azt feltételezi, hogy a kibertámadás sikeres, és megzavarja a bank napi működését.

Lássuk tisztán az euroövezeti bankrendszer kiber rezilienciáját az EKB stressztesztjén keresztül!

Az előre meghatározott forgatókönyvet figyelembe véve az eredmények alapján a szakértők értékelik a bankok válasz- és helyreállítási intézkedéseit. A stresszteszt során felmérik, hogy a vészhelyzeti eljárások és a vészhelyzeti tervek aktiválása hogyan történik, valamint a normál működés helyreállítása mennyi időt vesz igénybe.

A tervezett stresszteszt részeként 28 bank fokozott ellenőrzésen esik át, amelyeknek további részleteket kell benyújtaniuk arról, hogyan kezelték a kibertámadást.

A minta többféle üzleti modellt és földrajzi területet fed le, azzal a céllal, hogy megfelelő képet adjon az euroövezeti bankrendszerről, ugyanakkor biztosítsa a más igazgatási tevékenységekkel való hatékony koordinációt.

A sajtóközlemény szerint a vizsgálatból nyert információkat a 2024-ben esedékes szélesebb körű felügyeleti vizsgálathoz kívánják felhasználni. Az egyes bankok megállapításait a 2024-es Felügyeleti Felülvizsgálati és Értékelési folyamat részeként fogják megvitatni, amely a bankok egyedi kockázati profiljának értékelésére összpontosít. A stresszteszt eredményeit várhatóan 2024 júniusától közlik.

Az EKB a tőkekövetelmény-irányelv 100. cikke szerint évente felügyeleti vizsgálatot végez, és a szervezet kétévente részt vesz az Európai Bankfelügyeleti Hatóság által irányított, az egész EU-ra kiterjedő stressztesztben.

Azokban az években, amikor nincs uniós szintű stresszteszt, az EKB célzott stresszteszt-gyakorlatot végez, amely egy adott témára összpontosít, így például 2022-ben az éghajlati kockázat stressztesztjét, 2019-ben a likviditási kockázat érzékenységi elemzését, 2017-ben pedig a banki könyv kamatlábkockázatának érzékenységi elemzését hajtották végre. A COVID-19 világjárvány korlátozta az EKB-t a 2020-as EBH stresszteszt elvégzésében, ami miatt a vizsgálatot 2021-ig el kellett halasztani.

Miért jelentős az EKB által kimutatott határokon átnyúló tranzakciók növekedése?

A kibertámadások csökkentésében és leküzdésében való közreműködése mellett az EKB 2023 júniusában egy kártyacsalásokról szóló jelentést is közzétett, ami összességében az ilyen típusú visszaélések jelentős csökkenését mutatta ki Európa-szerte. A jelentés 20 kártyafizetési rendszer üzemeltetőit vette górcső alá, és betekintést nyújtott a kártyacsalási módszerek „trendjeibe”.

Az EKB ugyanakkor megállapította, hogy 2020-ban és 2021-ben a legtöbb kártyacsalás a határokon átnyúló tranzakciókat érintette, ezek a kártyás fizetések összértékének 11%-át, a kártyacsalások volumenének pedig a 63%-át tették ki 2021-ben.

[Forrás: thepaypers.com] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék: