2024. október 15.
FinTechShow

EARLY BIRD JEGYEK    2024.04.30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

EARLY BIRD JEGYEK    2024.04.30-IG! 

2024.01.08.

Mi teszi Mickey Mouse ősét az NFT piac királyává?

Szerző:

Kategóriák:

A Walt Disney Mickey Mouse karakterének egy korábbi verziója (Steamboat Willie) az első számú NFT- vé vált a OpenSea piactéren, miután a szerzői jogai lejártak. Cikkünkben Dr. Urbán Viktor blockchain szakértővel a hír tükrében arra keressük a választ, hogy mi most a valós helyzet az NFT piacon?

A Steamboat Willie volt Mickey Mouse első nyilvános debütálása, 1928-ban.

Majdnem egy évszázad elteltével a Disney szerzői joga lejárt, ugyanis az Egyesült Államok törvényei csak 95 évig engedélyezik a jogok megőrzését.

A szerzői jogok lejártát követően három, a régi kabalához kapcsolódó NFT-gyűjtemény került az OpenSea 24 órás felkapott listáján az első három helyre. Ezek közül a legnépszerűbb kollekció néhány nap alatt 525 ETH forgalmat generált, az érdeklődő felhasználóknak kb. 100 ezer forintot kell ráfordítaniuk, ha szeretnének beszállni az új trendbe.

A „Steamboat Willie Public Domain 2024” című NFT kollekció az első helyre került, miután körülbelül 1,2 millió dolláros kereskedést ért el. Egy a „Steamboat Willie” kollekció a második helyet szerezte meg a listán, míg a „Steamboat Willie’s Riverboat” a dobogó harmadik fokát érte el.

Dr. Urbán Viktor blockchain szakértő véleménye szerint ez az eset ismét bizonyítja, hogy az NFT piac „bohókás őrülettel” tud visszakerülni a közvélemény érdeklődésének középpontjába egy-egy populáris témával. Persze be kell ismernünk, hogy továbbra is várat magára az az áttörés, amikor a komolyabb felhasználási módokra figyel majd a publikum (értve ez alatt pl. fizikai műalkotások tokenizációját, ingatlanok NFT formában történő értékesítését).

,,Úgy gondolom, az ilyen alkalmi felfutások mégis előre jelzik, hogy hamarosan ismét hallunk a mesés vagyonokért értékesített rajzocskákról, hisz a technológia nem tűnt el, csupán a tőke menekült értékállóbb eszközökbe.”

– nyilatkozta dr. Urbán Viktor blockchain szakértő.

Persze, nem csak a három dobogós hely számít; a Steamboat Willie Public Domain 2024 kollekció a hatodik helyet szerezte meg az OpenSea 24 órás toplistáján, csatlakozva olyan népszerű kollekciókhoz, mint a Bored Ape Yacht Club (BAYC) és a Pudgy Penguins.

Ugyanezen a listán a Steamboat Willie kollekció is a nyolcadik helyre került.

A Disney szóvivője a CNN-nek adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalat továbbra is védi jogait a Mickey Mouse modern verzióival kapcsolatban. Az ilyen NFT kibocsátások nem feltétlenül kapcsolódnak nagy márkák projektjéhez, gyakran a hype-okra gyorsan felülő szerencsevadászok skalpolják meg a piacot.

,, A következő 2-3 évben jelentősebb felfutásra számítok a gaming területén kibocsátott – és az adott játékon belül értékkel, funkcióval bíró – NFT-k területén, ami megnövelheti majd az általános érdeklődést. Izgalmas kérdés lesz, hogy a kriptóknál várható fellendülés magával húzza-e majd az NFT-ket is.”

– mondta dr. Urbán Viktor.

[Forrás: Cointelegraph] | Címlapfotó: AmeriCantaro – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék: