Milyen irányba haladhat a gazdaság 2023-ban? – interjú 9 szakértővel

  • 2024. 01. 17.
  • 28 perc olvasásLegy;
  • Read Icon2464 megtekintés

A 2021-es rekord mértékű infláció után sokan a saját bőrükön tapasztalták, hogy a pénz értéke egyáltalán nem garantált, hiszen teljes mértékben a gazdaság helyzetétől függ.

2022-ben szintén nagyot döbbentünk, amikor az euró árfolyama elérte a 400 forintos határt: vajon meddig tarthat még ez a bizonytalan gazdasági helyzet és meddig gyengülhet a forint? Sokunkban felmerül a kérdés!

A Financer.com interjút készített 9 pénzügyi szakértővel, akikkel arra próbáltunk választ keresni, hogy vajon az elkövetkezendő egy évben milyen irányba fog haladni a világgazdaság, és 2023-ra milyen inflációs vagy deflációs helyzet fog kialakulni a piacon.

Szó lesz arról is, hogy mennyire érdemes a jelenlegi gazdasági helyzet mellett befektetni és vállalkozni. A magyarországi banki termékekről szintén meg fogunk tudni pár érdekes információt, amely sok hitelfelvevőt érinthet!

Fontos megjegyzés

A cikkben olvasható információk kizárólag személyes véleményként tekinthetőek, ezért nyilván nem szolgálnak pénzügyi vagy befektetési tanácsként. A felmérés lényege csupán az, hogy az olvasóink a szakértők véleményeit összegezve saját maguk számára is könnyebben el tudják dönteni, hogy milyen pénzügyi döntéseket érdemes hozniuk a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Interjúalanyaink bemutatása

A következőkben röviden bemutatjuk azokat a pénzügyi szakértőket, akiknek feltettük a kérdéseinket. Mindenkitől megkérdeztük, hogy a következő 12 hónapra milyen pénzügyi tanáccsal tud szolgálni – ezeket is megtalálod a bemutató szövegük alatt.

A nevek ABC sorrendben vannak.

Árva András

Árva András, a K&H lakossági szegmens marketing vezetője segített számunka megválaszolni a banki szektorral kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

A K&H a KBC Group tulajdonában áll, és az egyik legnagyobb magyar bank jelenleg: teljeskörű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt magánszemélyek és vállalkozások számára egyaránt.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Az előttünk álló 12 hónapban talán a legfontosabb a pénzügyi tudatosság előtérbe helyezése. A háztartások várhatóan át fognak alakulni és a tudatos költésre kerül a hangsúly.

Balázs Bence

Balázs Bence egy magyar YouTuber, aki régóta gyárt különféle befektetéssel, leginkább részvényekkel kapcsolatos informatív videókat a platformra.

Ha a megtakarításról, vagyonépítésről és a hosszú távú befektetésről szeretnél többet megtudni, akkor Bence csatornáján számos ismeretterjesztő videót megtalálsz.

Balázs Bence a videó gyártás mellett a Net Media Zrt-nél igazgatói posztot tölt be.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Kezdj el hosszú távra, folyamatos megtakarítással a nemzetközi részvénypiacra befektetni. A hosszú táv az legalább 10 – 20 év.

Balogh Péter (Petya)

Balogh Péter egy többtíz éves tapasztalattal rendelkező, és számos sikeres projektet maga után hagyó vállalkozó.

Péter a közösségi platformokon nagy követőtáborral rendelkezik: ezeken leginkább motiváló és ismeretterjesztő tartalmakat oszt meg az emberekkel.

A tévéből szintén ismerős személy lehet, ugyanis cápaként szerepelt a Cápák között című magyar TV műsorban.

Balogh Péter jelenleg a feleségével közösen alapított angyalbefektetőcégnek, a Baconsult Kft-nek a CEO-ja.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Ne pénzben tároljuk a vagyonunkat, mert a legnagyobb értékvesztése pont annak lesz most.

Denkler Miklós

Denkler Miklós a decentralizált világ egyik magyar úttörője. A YouTube csatornáján és a Twitter profilján napi rendszerességgel oszt meg kripto híreket, így őt követve mindig lépést tarthatsz a piacon történő változásokkal.

Miklós azt állítja, hogy a következő digitális áttörés a pénzügyi szektorban fog megtörténni: több, mint 20 évig bankárként dolgozott, ezután pedig a Corion Foundation társalapítójaként lépett be a kripto világba.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

A mostani válság hasonló a 2008-as ingatlanpiaci válsághoz. Ilyenkor a legjobb döntés önmagunkba fektetni és a piacot tanulmányozni. Aki kockázatos befektetést keres, annak jó ötlet lehet már most költségátlagolással elkezdeni a kriptovaluta befektetést.

Janó Dániel

Janó Dániel egy fiatal magyar influenszer, aki elsősorban kriptovalutákról gyárt YouTube és TikTok videókat az interneten.

Az informatív, passzív jövedelemről szóló videói sokat segíthetnek azoknak a személyeknek, akik csak most ismerkednek a kriptovaluta piaccal és a befektetéssel.

Janó Dániel elmondása szerint önálló vállalkozó, saját kriptovaluta tanfolyamot is készített, amit a weboldalán lehet megtalálni.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Ne a pénzügyek legyenek az elsők, hanem önmagunk fejlesztése.

Mlinárik Márton

Mlinárik Márton egy tapasztalt ingatlanspecialista, aki több év óta aktívan tesz közzé a YouTube-on különféle ingatlanpiaccal kapcsolatos videókat.

Ezekből a videókból sok információt megtudhatsz az ingatlanpiac aktuális helyzetéről, a lakáseladásról és vásárlásról, illetve ízléses bemutatóvideókat nézhetsz az Ypsilon Home-on árult ingatlanokról: Márton ennek a cégnek a tulajdonosa.

A saját weboldalán felkeresheted Mártont, ha ingatlaneladással vagy vásárlással kapcsolatos kérdésed akadna.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Ha hitelből szeretnél vásárolni, akkor most azonnal. Ne félj a 8%-os hiteltől, ez nem különösebben drága. Csak szokatlan mert évekig a fele sem volt.

A vevők piaca jön a legtöbb szegmensben, úgyhogy hajrá. Az okos pénz akkor vásárol, ha vér folyik az utcákon. És ez most lesz (van).

Simkó Gábor

Simkó Gábor egy magyar pénzügyi influenszer, aki leginkább kriptovalutákkal és NFT-kkel kapcsolatos videótartalmakat gyárt a YouTube-on.

Érdemes követni a csatornáját, ha lépést szeretnél tartani a kripto piacon megjelenő újdonságokkal.

A befektetéseken kívül őt követve olyan fontos dolgokról tanulhatsz többet, mint például az egészség, sport és nyelvtanulás.

Gábor a Youtube-on elérhető tartalmakon kívül zárt oktató videókat készít, makrogazdasági, kriptopiaci és NFT témakörökben.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Ahogy az elmúlt 1 évben, továbbra is a dollár tartását tartom a legjobbnak, viszont a következő 12 hónapban átlagolva főként Bitcoint vásárolnék.

Szabó Kristóf

Szabó Kristóf egy ismert magyar influenszer, az Online Marketinges oldal és YouTube csatorna megalapítója. A KönyvKlub alkalmazás szintén az ő nevéhez fűződik.

Az évek óta működő közösségi platformjain vállalkozásról, kriptovalutákról és produktivitásról oszt meg értékes és motiváló gondolatokat.

A tartalmai leginkább fiatal, vállalkozó szellemű fiatalokat céloznak meg: a befektetésen kívül életmódi tanácsokat és könyvajánlásokat is találsz az Online Marketinges oldalain.

Krisfóf több, mind három éve foglalkozik a platformjával, vagyis a saját cégével, az OM Education & Consulting Kft-vel.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Figyeljünk arra, hogy mire költünk és osszuk be a pénzünket. Képezzük magunkat, és ne csak az járjon a fejünkben, hogy hogyan lehet kevesebbet költeni, hanem az is, hogy hogyan lehetséges minél többet keresni.

Szabó Péter

Szabó Péter a Magyar Cetelem Bank igazgatója, CEO-ja.

Több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a banki szektorban és folyton arra törekszik, hogy a Cetelemen keresztül az ügyfelek egyszerűen, mégis felelősségteljesen tudjanak finanszírozásban részesülni.

Szabó Péter egyetemista kora óta a Cetelemnél dolgozik, 2017-ben nevezték ki igazgatónak.

A szakértő pénzügyi tanácsa az elkövetkezendő 12 hónapra

Hitelfelvétel esetén fontos felelősen dönteni, főleg egy recesszió esetén. A törlesztőrészletet úgy kell kiszámolni, hogy a növekedő megélhetési költségek ne okozzanak gondot a jövőben.

Banki termékek

Feltett kérdések

A meginterjúztatott személyektől olyan kérdéseket tettünk fel, amelyek a jelenlegi gazdasági helyzet banki szektorra való hatását vizsgálják. Tudni akartuk, hogy a recesszió milyen módon változtatja meg a banki termékeket.

Árva András elárulta, hogy a jelenlegi, magasabb alapkamat mellett nem kifejezetten a személyi kölcsönökre való kereslet, hanem sokkal inkább a hitelcélok terén figyelhető meg változás:

  • Alacsony alapkamat mellett az ügyfelek nagy része nem sürgős és nem elengedhetetlen dolgokra igényel hitelt: a tavalyi, rekord alacsony kamatok mellett a legtöbben autóvásárlásra vettek fel személyi kölcsönt.

Most ez a hitelcél teljesen háttérbe szorult, és az emberek ennél fontosabb, befektetés jellegű dolgokra igényelnek hitelt, mint például lakásfelújításra vagy tartós fogyasztási cikkek megvásárlására. Ez nem véletlen, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar ember számára a korszerűsítés és az energiatakarékosság jelenti a hosszú távon leginkább kifizetődő befektetést.

Valószínűleg jövőre sem jobbul a helyzet

Jövőre tovább erősödhetnek ezek a szándékok, hiszen a meleg idő helyet ad majd a nagyobb beruházások elindítására.Ha 2023-ban tovább fog növekedni az infláció, akkor arra számíthatunk, hogy a személyi kölcsönök népszerűsége tovább fog csökkeni, viszont egyúttal egyre nagyobb jelentőséget fognak kapni az online igényelhető, könnyen felvehető, alacsony összegű kölcsönök is.

Szabó Péter, a Cetelem CEO-ja szintén elárulta, hogy a jegybaki alapkamat emelkedésével párhuzamosan csökkent a személyi kölcsönök népszerűsége.

  • Mivel a személyi kölcsönök valamekkora részét eddig is lakáscélokra igényelték az ügyfelek, ezért a nemrég megjelent, kedvezőbbnél kedvezőbb államilag támogatott, lakáscélú konstrukciók megjelenése szintén negatívan hatott a személyi kölcsönök hírnevére.

A Cetelem Banknál jelenleg nagyobb a kereslet a minősített fogyasztóbarát személyi hitelre, mint a piaci kamatozásúra, hiszen ez alacsonyabb kamattal vehető fel, viszont emiatt szigorúbb feltételekkel is rendelkezik.

Egyértelműen kijelenthető, hogy az emberek a jelenlegi gazdasági helyzetben sokkal tudatosabban bánnak a pénzükkel.

Milyen támogatott hitelek várhatóak jövőre?

A kormány nemrég 2022 nyarán jelentette be, hogy a legtöbb állami támogatás és támogatott hitel 2023-ra is meghosszabbításra kerül.

Az, hogy új hiteltermékek is meg fognak-e jelenni, teljes mértékben az aktuális gazdasági helyzettől fog függni. Nem kizárt, hogy a zöld hitelhez hasonlóan új, felelős fogyasztásra ösztönző termékek jelenjenek meg 2023-ra.

Így hat a bankokra a recesszió

Szabó Péter elárulta, hogy recesszió során az egyre emelkedő kamatok és a nehezedő körülmények a saját kockázatuk csökkentésére sarkalják a bankokat.

Ebből az okból kifolyólag csökken a pénzintézetek hitelezési kedve, mindegyikük igyekszik alacsony kockázatú hitelekre, emellett pedig a digitális ügyfelekre összpontosítani, hiszen ezzel mindkét fél sok költséget megspórolhat a hitelezés során.

A versengés ilyenkor is jelen van

Magas jegybanki alapkamat mellett egy idő után a bankok már a saját profitjukból fognak lefaragni azért, hogy a konkurenciához képest a lehető legalacsonyabb kamattal tudjanak ügyfeleket bevonzani.

A jó hír az, hogy a magyar bankszektor az évek során folyamatosan növelte az ellenállóképességét az ilyen gazdasági helyzetekre.

Recesszió, gazdasági összeomlás

Feltett kérdések

A legtöbb kérdésünk a recesszióról és a gazdasági összeomlásról szólt, aminek jelenleg a közepén vagyunk.Arra szerettünk volna választ kapni, hogy a mindennapi embernek milyen lehetőségei vannak ilyenkor arra, hogy az inflációt minél hatékonyabban kiküszöbölje.

Korábban olvashattuk, hogy a recesszió miért van a bankokra is rossz hatással a magánszemélyek mellett.

Ezt a mindenkire negatívan ható jelenséget nem lehet kiküszöbölni, viszont védekezni lehet ellene, ha figyelünk a megfelelő jelekre. Szabó Péter elmondása szerint több indikátora lehet annak, hogy egy piaci válság be fog következni.

A jelenlegi helyzetben mindenki a gázárakat figyeli, hiszen ha nem csökkennek a gázárak, akkor tovább fognak növekedni a lakossági kiadások. Ez természetesen hatással lesz a fogyasztásra, ami a GDP fő hajtóereje.

Szabó Kristóf azt is megemlítette, hogy szerinte növekedni fog a munkanélküliség 2023-ra, mivel a cégeknek tovább fog csökkeni a profitrátája.

Az infláció kiküszöbölése

Ha valaki kockázatmentes, biztosan megtérülő befektetést keres például az infláció kiküszöbölésére, akkor Balázs Bence véleménye szerint az inflációt követő állampapír lesz a legjobb választás.

Ahogyan korábban említettük, az infláció az Egyesült Államokban vélhetően tetőzött már, ezért jövőre egy stabilabb helyzetben reménykedhetünk az infláció szempontjából. 2023-ra az Egyesült Államokban szintén a gazdaság visszaesésére számíthatunk.

Általában az infláció Amerikában mindig hamarabb reagál, ezért hamarabb csökkeni is kezd, mint Európában: 2021-ben szintén ezt vehettük észre.

Vállalkozás

Feltett kérdések

A vállalkozás szintén egy fontos téma volt, hiszen konkrétan tudni akartuk, hogy érdemes-e a 2022-es bizonytalan helyzetben céget alapítani, vagy jobb ötlet 1-2 évet várni a tervvel.

Úgy gondoltuk, hogy Balogh Péter és Szabó Kristóf vállalkozókként tökéletes alanyok lesznek a témával kapcsolatos kérdéseink megválaszolására.

Azt a választ kaptuk tőlük, hogy vállalkozás alapításkor kevésbé számít a piac gazdasági helyzete: sokkal inkább az a fontos, hogy milyen ötleted van és miként szeretnéd ezt megvalósítani.

Egy vállalkozást beindítani mindig nehéz lesz, de ha van egy jó ötleted, akkor ezt nem érdemes halasztgatni kizárólag azért, mert félsz a gazdasági helyzettől.

A járvány időszakában is születtek rendkívül sikeres cégek, sőt, voltak olyanok is, akik az előnyükre tudták fordítani a helyzetet. A meglévő vállalkozások közül szintén azok teljesítettek jól, akik alkalmazkodni tudtak.

Kristóf egyet értett ezzel a kijelentéssel, viszont mégis azt javasolta, hogy érdemesebb egy stabilabb gazdasági helyzetet megvárni a cégalapításhoz akkor, ha magas tőkével nagy volumenű vállalkozást szeretnél kiépíteni.

Cégalapítás tőkével

Péter szerint ha most vállalkozásba szeretnél kezdeni és tőkére volna szükséged, akkor korai fázisban minél rugalmasabb, szabad felhasználású pénzt kell szerezned.

  1. A legjobb az ügyfél pénze, hiszen ezért cserébe nem kér semmit, csupán az általad kínált szolgáltatást vagy terméket. A crowdfunding projektek egyre népszerűbbek, és egy jó ötlet mellett általában be is válnak.
  2. A második legjobb tőkeforrás az angyalbefektetőktől származó pénz, hitelhez pedig csak legutolsó esetben érdemes fordulni. Az EU-s támogatások megkaparintására szintén akkor van nagyobb esély, ha a cég már rendelkezik tapasztalattal és eredményekkel.

Kristóftól megkérdeztük, hogy szerinte a közeljövőben melyik iparágak érhetnek el nagy növekedést: a hőszigetelő ipart, web3-mal és metaverzummal, valamint az elektromos autókkal és fenntarthatósággal foglalkozó cégeket tudta kiemelni.

Kristóf javaslata alapján ha minél hamarabb akarsz profitot termelni, akkor 2023-ban mindenképp olyan vállalkozást kell indítanod, amely szolgáltatás alapú – ezeknél a cégeknél magasabb a profitráta.

Részvénypiac

Feltett kérdések

A részvénypiaccal kapcsolatos kérdéseinkkel azt akartuk kideríteni, hogy a mostani helyzetben egy kezdőnek milyen oldalról érdemes megközelítenie a részvénybefektetést, illetve azt is megvizsgáltuk, hogy a részvények teljesítménye hogyan viszonyul az egyéb befektetések hozamához.

A Balázs Bencével készített interjúnk során számos érdekes kérdést érintettünk, természetesen ebben a témában is leginkább a jelenlegi piaci helyzetre összpontosítottunk.

Kiderült például az, hogy Bence szerint a hosszú távú részvénybefektetésnél kevés jobb befektetési lehetőség van. Mindenképp hosszú, többtíz éves távlatban kell gondolkodni ahhoz, hogy alacsony kockázat mellett magas profitot termelhessünk.

Hosszú távon van egy csomó olyan részvény, amely Bence véleménye szerint jó választás lehet. A Google, Meta és hasonló tech részvényeket ebbe a kategóriába sorolja.

Szerinte a legtöbb befektetés buboréka már kipukkant, ezért nem vár további jelentős esést a 2022-ben hatalmasat zuhant eszközöknél 2023-ban.

Az infláció hatása a részvénypiacra

A tőzsdepiaci részvények reál eszközök, ezért az a nagy előnyük, hogy hosszú távon ellenállnak az inflációnak.

Mivel az USA-ban az infláció csúcsa remélhetőleg már bekövetkezett, ezért az amerikai cégek részvényei esetén nem valószínű, hogy további kellemetlen meglepetések fognak érni minket.

2023-ban az infláció csökkenésére, akár deflációra is számíthatunk, ami vélhetően az Egyesült Államok után az Eurózónába is meg fog érkezni.

Ingatlanpiac

Feltett kérdések

Az ingatlanpiaccal kapcsolatos feltett kérdéseinkkel a 2022-es magyarországi ingatlanárakra, ingatlanvásárlásra és eladásra, valamint az ingatlanokba való befektetésre összpontosítottunk.

Az ingatlanpiaccal kapcsolatos kérdéseket Mlinárik Márton ingatlanspecialista válaszolta meg számunkra.

Elárulta, hogy a korábbi évekhez képest mára a legtöbb hiteles vásárló eltűnt a piacról, a befektetők nagy része pedig szintén arra vár, hogy az árak normalizálódjanak.

Egyre több olyan befektető választ állampapírt, akik eddig ingatlanba fektettek a biztonságos profittermelés érdekében. A kereslet várhatóan jövőre is csökkeni fog, hiszen még semmi jele nincs annak, hogy a lakáshitelek kamata visszatérne a tavalyi értékekhez.

A jelenlegi hitelkamatok ellenére Márton azt jegyezte meg, hogy még mindig bőven található a piacon olyan hitel, amiből megéri lakást vásárolni.

Milyen ingatlanokat vásárolnak a legtöbben?

A piacon jelenleg az olcsó ingatlanokra van kereslet, ezek közül is főleg azokra, amelyek befektetésre alkalmasak. A fővárosban ez a 30 négyzetméter körüli, 1 – 1.5 szobás lakásokat jelenti.

Milyen egy befektetésre alkalmas ingatlan?

Befektetésre alkalmas ingatlanok alatt azokat kell érteni, amelyek könnyen bérbeadhatóak. Alacsony tőke esetén ez akár vidéken is lehet. A garázsokra szintén óriási a kereslet, hiszen ezekre nagyon könnyű bérlőt találni és szinte semmilyen fenntartási költséggel nem rendelkeznek.

Minél olcsóbb egy ingatlan, általában annál jobb befektetés. Nagyobb esély van az árduplázódásra egy olcsó, 10 millió forintos ingatlan esetén, mint egy olyannál, amelyik 100 millió forintba kerül.

Márton szerint nem jó ötlet 2022-ben külföldi ingatlanba fektetni, mert a dollár és az euró is nagyon drága: akkor érdemes külföldi ingatlan vásárolni, amikor erős a forint.

Magyarországi ingatlanok vs. nyugati ingatlanok

Érdekelt minket az is, hogy 2022-ben hogyan viszonyul a magyarországi ingatlanpiac a nyugati országokéhoz képest. Az interjú során kiderült, hogy nálunk drágulnak az ingatlanok, de ez az árnövekedés nyugaton is, kisebb mértékben jelen van.

Sokat behoztunk a lemaradásból: ez abból is látszik, hogy a forint gyengülése előtt akár Londonban is találhattál budapesti áron ingatlant.

Olaszország szintén nem sokkal drágább, de itt nyilván a környék is számít, hiszen Budapesten jobb környéken veszel lakást ugyanabból a pénzből. Bécs és Prága még mindig drágábbak a magyarországi fővárosnál.

Ha 2023-ban jó áron szeretnél külföldi ingatlant vásárolni, akkor Márton szerint Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és akár Ciprusban is érdemes lehet szétnézni.

Kriptovaluták, NFT-k

Feltett kérdések

A kriptovalutákkal és NFT-kkel kapcsolatos kérdésekre a kripto piac jelenlegi állapotára, recesszióhoz való alkalmazkodására és a piac jövőjére próbáltunk reflektálni.

Gábort és Dánielt arról kérdeztük, hogy miben különbözött a 2018-as kripto összeomlás a tavalyitól. A válaszaikból az derült ki, hogy a 2018-ban jelen lévő, teljesen más gazdasági körülmények miatt nem lehet a két jelenséget egymáshoz hasonlítani.

4 évvel ezelőtt a piac saját ökoszisztémában omlott össze, nagyrészt a Bitcoin miatt, hiszen ekkor még mindenki csak ismerkedett ezekkel az eszközökkel.

2021-re az emberek kockázati eszközként kezdték el használni a kriptovalutákat, a rendkívül sok befektető miatt már a világgazdaságban is szerepet kapott ez a korábban teljesen különálló piac.

2021 végén lényegében azt láthattuk, hogy a kripto piac a volatilitása miatt sokkal hamarabb reagált az inflációra, mint a többi szektor. 2022-re a részvénypiacon is kialakult ugyanez a reakció.

A következő bika piac (bull run) akár már 2023-ra elérkezhet. Dániel szerint a közeljövőben az XRP rendelkezik a legnagyobb növekedési potenciállal.

Különböző vélemények

Nem mindenki ért egyet a kriptovaluták felkapottságával: Balogh Péter azt mondta nekünk, hogy nem bízik hosszú távon a kripto piacban, szerinte még fog nagyobbat is pukkani a lufi – a kriptovalutákat inkább szerencsejátéknak tartja, mintsem befektetésnek.

Általános vélemény az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben befektetés esetén sokkal érdemesebb a nagy piaci kapitalizációval rendelkező, top 5-top 10 kriptovalutára fókuszálni.

Kripto vállalkozások

Denkler Miklósnak kripto vállalkozással kapcsolatos kérdéseket is feltettünk.

Ezekből kiderült, hogy véleménye szerint az altcoinokhoz hasonlóan jelenleg a vállalkozások terén is minőségi kiválógatás történik, tehát a recesszió végére azok a kripto cégek fognak megmaradni, amelyekre még hosszú ideig igény lesz és amelyek profitálóak maradnak.

Medvepiac

Bear marketben építési időszak van: ilyenkor jönnek létre a legjobb ötletek és vállalkozások, nagyon jó applikációk épülnek. A korábbi bear market szintén ezt igazolta, mivel rengeteg új Ethereum rivális jelent meg – elmondható, hogy nehezített piaci helyzetben jobb projektek születnek és csak azok maradnak fent, amelyek valóban nagy potenciállal rendelkeznek.

Egyhangú vélemények alapján kijelenthető, hogy a kriptovaluták azért jó befektetési eszközök, mert a piacon ezek az eszközök rendelkeznek a legmagasabb hozam kockázat aránnyal.

Érdemes lehet ezért a portfóliódat úgy kialakítani, hogy annak az 5 – 10%-a kriptovalutából álljon.

Az NFT piac stádiuma

Az NFT piacot szintén érdekes témának gondoltuk, hiszen 2021-ben a kripto piacon minden a rekordot döntő, drágábbnál drágább NFT eladásokról szólt.

Észrevehettük, hogy az NFT piac árváltozásai szinte 100%-ban a kriptovaluták áralakulását követték, Simkó Gábor szerint ez a jelenség egyhamar nem fog megváltozni.

Miklós megemlítette, hogy egyre több olyan vállalkozás van, amelyek nem kriptovalutára specializálódnak, viszont valamilyen szinten részt akarnak venni a kripto piacon. Erre a legegyszerűbb mód jelenleg az NFT-kkel való operálás, amit egyre több nagy cégnél, világmárkánál, divatcégnél megfigyelhetünk.

Blokklánc technológiában rejlő potenciál

Denkler Miklós véleménye szerint rengeteg olyan új fejlesztésre várhatunk a kripto piacon, amelyek az NFT-khez hasonlóan ki fogják használni a blokklánc technológia által nyújtott előnyöket.

A pénzügyi szektorban kiemelt felhasználhatósággal rendelkezik a technológia, hiszen bármilyen tulajdont tokenizálni lehet vele, ezért transzparenssé tehetőek a tranzakciók és a tulajdonjogok.

A cloud tárhelyek például könnyen ki tudnák használni ezeket az előnyöket, illetve bármilyen olyan egyéb szolgáltatás is, amelyiknél fontos a kiberbiztonság. A digitális személyazonosság szintén egy olyan ötlet, amely sok ember számára távoli célnak tűnik, viszont már most találkozhatunk különböző kezdeményezésekkel.

A blokklánc alapú gaming napjainkban felkapottnak mondható, a közeljövőben pedig további terjeszkedés várható ebben az iparágban. A blokklánc technológia nyilván akkor fog a következő szintre lépni, amikor megjelenik az első teljeskörű metaverzum.

Kripto piacra vonatkozó szabályozások

Mivel Denkler Miklós kriptovaluta céget vezet, ezért úgy gondoltuk, hogy érdekes lesz a kriptovaluták szabályozásáról is feltenni pár kérdést.

Kijelenthető, hogy jelenleg a kripto piacon vadnyugat uralkodik, és azon kívül, hogy pár keleti országban tiltva van a használatuk, jelenleg nagyon könnyű őket megvásárolni és ezt szinte lehetetlen ténylegesen betiltani vagy hatékonyan szabályozni.

Várható, hogy a stabil coinokra (például Tether, USD Coin) a Terra USD-vel történt katasztrófa után szigorúbb szabályozások fognak érkezni, amelyek meg fogják határozni az ezek mögött álló fedezetek mértékét, esetleg az általuk használt algoritmus biztonságosságát.

Az sem kizárt, hogy a közeljövőben minden kriptoval kapcsolatos platformon megköveteljék a személyazonosság igazolását, hiszen egyelőre a pénztárcák, különböző DeFi alkalmazások használatához nem szükséges ezt megtenni.

A felsorolt tényezőkön kívül nem valószínű, hogy a kriptovalutákkal való kereskedést meg fogják nehezíteni.

Befektetési statisztika

Az interjúban részt vevő személyektől megkérdeztük, hogy mibe fektetnének 1.000.000 Ft-ot a következő 12 hónapban, ha:

  • profitot szeretnének generálni kevés kockázat mellett?
  • a legnagyobb megtérülést akarják elérni a legrövidebb időn belül?

A megadott válaszok alapján elkészítettük a következő statisztikát:

Balogh Péter válasza kifejezetten megfontolandó, ő a tanulást válaszolta. Sokan nem gondolnának erre, és 1.000.000 Ft esetén talán ennek lesz a legnagyobb megtérülése.

A következő kérdésünk az volt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a megtakarításunknak legfeljebb mekkora részét érdemes befektetésre szánni a következő 12 hónapban.

A százalékban kifejezett válaszokat az alábbi statisztikában összesítettük:

Nem lepődtünk meg a kapott válaszokon, hiszen jelenleg medve piacban (bear market) vagyunk és a legtöbb befektető ilyenkor helyezi el a pénzét különböző portfóliókba.

Érdemes a pénzünket nem egyszerre, hanem időközönként, kisebb részletekben befektetni.

Észrevehető, hogy a legnépszerűbb kockázatos befektetés a kriptovaluta, a biztonságosak közül pedig az állampapír kap egyre nagyobb figyelmet, főleg amióta megjelent az új, inflációkövető változata.

A meginterjúztatott alanyok közül volt olyan is, aki nem fektetne be a jelenlegi gazdasági helyzetben, inkább kivárná a stabilabb piacot. Ezt is teljes mértékben meg lehet érteni, hiszen mindenki a saját megérzése és kockáztatási hajlama szerint szeret dönteni – ugyanez vehető észre a százalékos statisztikán is.

Összefoglaló

A 2022-es, pénzügyi szakértőkkel készített interjúnknak az volt a célja, hogy jobb belátást nyerjünk a 2022-es piaci helyzetbe, megtudjunk többet a recesszió jelenlegi hatásáról és legyen fogalmunk arról, hogy pénzügyileg, gazdaságilag mit várhatunk a 2023-as évre. Bízunk benne, hogy segítségedre volt a cikk és a leírt információk, vélemények alapján sikerül majd jobb pénzügyi döntést hoznod!

Ne feledd: mi csupán a szakértők személyes véleményét foglaltuk össze, a fent leírt tartalom nem minősül befektetői vagy pénzügyi tanácsadásnak.

Hasznos volt ez a cikk?

5 a(z) 5-ból/ből hasznosnak találta ezt

SzerzőGere Attila

Attila a kezdetektől fogva a Financer.com Magyarország pénzügyi szakértője, aki több, mint 5 éves pénzügyi és befektetői tapasztalattal maga mögött többtucatnyi nagysikerű cikket szerkesztett a Financer.com oldalára. Aktív kisbefektetőként szakértelmet nyert a befektetések témájában, így a tőzsdepiacról, illetve a kriptovalutákról is gyakran megosztja a tudását.

Megosztás
Read Icon2464 megtekintés

Fedezd fel témáinkat

A Financer.com használatával jelentős változást teszel.  Bővebben