2023. dec 11.

Kifutottál az időből? A mesterséges intelligencia segít!

írta: Kocsis Szandi
Kifutottál az időből? A mesterséges intelligencia segít!

tipp_1.jpgMindenkivel előfordul, főleg az egyetemen töltött évei alatt, hogy rosszul osztja be idejét, és egyes feladatokkal megcsúszik. Most elhoztunk nektek néhány programot, amellyel hihetetlenül megkönnyítheted a suliban töltött éveidet és egy-egy SOS feladatnál bevetheted őket. De figyelem, ezen programok nem helyettesítik a saját adatgyűjtést és feladatmegoldást, inkább csak támpontot és vészhelyzet esetén való megoldást nyújtanak.

1. Chat PDF: 

 Valld be, hogy veled is nagyon sokszor előfordult, hogy egyszerűen nem maradt időd a kötelező olvasmány elolvasására, vagy éppen egy beadandót kellett írnod, de nem maradt időd arra, hogy akár 5-10 könyvet elolvass. Itt jön képbe a Chat PDF alkalmazás, amely abban segít, hogy megválaszolja kérdéseidet az adott dokumentummal kapcsolatban, így jelentősen felgyorsítva mondjuk a szakirodalom keresést. Tegyük fel, hogy a szakdolgozatod vagy beadandód témája a közösségi média marketing, de a tartalomjegyzék alapján nem tudod eldönteni egy adott könyvről, hogy számodra hasznos lesz-e. Csak integráld be a programba a könyvet, dokumentumot, tegyél fel róla pár kérdést és máris el tudod dönteni, hogy hasznosítani tudod-e, mint forrást. Persze hasznos tud lenni kötelező olvasmányoknál is, hiszen a jól ismert rövidített tartalmak általában nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben és minőségben az adatokat. 

tipp2.png

Vegyünk például egy általunk megírt korábbi blogbejegyzést. A kérdésünk úgy szólt, hogy: "Milyen céllal hozta létre a Snapchat a My AI chatbotot, és milyen feladatokra használhatjuk?" Láthatjuk, hogy a program maga is ajánl fel kérdéseket, illetve a dokumentumban ki is jelöli azt a szakaszt, amely alapján válaszát megadta.

2. Doctrina.ai:

tipp3.pngEzen az oldalon alapvetően a tudásodat tudod ellenőrizni quizek, tesztek alapján, melyeket Te magad generálhatsz a sulis anyagaidhoz. Ingyenesen elérhető a quiz és a note funkció, de a fizetős változata is rendelkezik számos hasznos funkcióval, például képes összefoglalást írni számunkra és felkészíteni minket egyes vizsgákra. Ennek ára egyébként 39 dollár, de ez csak egy egyszeri költség.

Létrehozhatsz teszteket akár egy konkrét könyv vagy általános témák alapján is. Jelen esetben mi Klausz Melinda – A közösségi média nagykönyve című könyvét vettük alapul, a kérdések nehézségét pedig közepesszintűre állítottuk be. 

tipp4.pngA program le is generált számunkra 10 kérdést a könyvvel kapcsolatban, amelyből egy kérdést itt is láthatunk. Természetesen az általunk megadott válaszokat a rendszer ki is javítja. 

3. Gamma.app: 

Alapvetően ez egy fizetős alkalmazás, de elérhető ingyenes verzió is korlátozott tudással. Ezzel a programmal elképesztően látványos prezentációkat, dokumentumokat és akár weboldalakat hozhatunk létre. Először is meg kell adnunk pár szóban az általunk választott témát, majd a program automatikusan felajánl lehetséges vázlatpontokat, ami alapján majd megszerkeszti a prezentációt. Természetesen az általa generált lehetőségeket módosítani is lehet az igényeinknek megfelelően.

Maradjunk a Snapchat AI témakörénél:

tipp5.png

Témának tehát beírtuk a Snapchat AI-t, majd pedig a Gamma.app legenerálta számunkra a képen látható témaköröket, amely alapján fel fogja építeni a prezentációnkat. Mi jelen esetben a vázlatpontokon semmit sem módosítottunk.

A ,,continue” gomb megnyomásával átkerültünk a következő oldalra, ahol egyébként ki lehet választani a PPT stílusát. Maradtunk az alapértelmezettnél és legeneráltattuk a ,,nagy művet”. Fontos megjegyezni, hogy semmit sem változtattunk azon, amit az AI készített. Ahogy látjuk, a program képes az általunk megadott tartalmakhoz kapcsolódó képek megjelenítésére is, így ezzel sem kell a továbbiakban bajlódnunk.

tipp6.png

Nektek mi a véleményetek erről, Ti is használnátok prezentációk elkészítéséhez?

tipp7.png

Számunkra hihetetlen, hogy mindezt percek alatt létrehozhattuk az AI segítségével, főleg, hogy egy quiz, ppt elkészítése, illetve egy szakirodalom feldolgozása nagyon hosszú órákat is igénybe vehet. Úgy gondoljuk, hogy mindenféleképpen nagyon hasznos programokról beszélhetünk és rendkívül sok időt tudnak számunkra megspórolni, de szeretnénk még egyszer kihangsúlyozni, hogy az önálló adatgyűjtést és feladatmegoldást nem helyettesítik. Rövid távon jó megoldást nyújthatnak, de a vizsgákon neked kell megcsillogtatnod a tudásodat.

Sok sikert és kellemes időtöltést kívánunk a mesterséges intelligencia világában!

k4.JPGTe már követed a trendeket? Az ÚJ platformok teljesen más irányt képviselnek, mint a klasszikus közösségi média felületek, más nyelvezetet, kommunikációs stílust, tartalmakat és megoldási módokat igényelnek, amelyek ráadásul igencsak változnak, formálódnak. Ne maradj le a versenytársaktól, tudj meg mindent a segítségünkkel!

Források:
https://www.chatpdf.com/

https://app.doctrina.ai/

https://gamma.app/

Szólj hozzá