Felolvasás és beszélgetés Beszélgetések Európáról: vendégünk Robert Menasse

Robert Menasse © suhrkamp verlag

2023.12.07., csüt.

18:00

Magvető Café

Győri Lászlóval

Robert Menasse 1954-ben született Bécsben, ott is nőtt fel. Germanisztikát, filozófiát és politikatudományokat hallgatott Bécsben, Salzburgban és Messinában. 1980-ban doktorált, disszertációjának témája  „A kívülálló típusa az irodalmi szcénában“ volt. Ezután hat évig oktatott –  először osztrák irodalmi lektorként, majd vendégelőadóként a São Pauló-i Egyetem Irodalomelméleti Intézeténél, ahol elsősorban filozófia- és esztétikaelméleti órákat tartott, többek között Hegel, Lukács, Benjamin és Adorno munkásságáról. Brazíliából való visszatérése óta elsősorban Bécsben él, íróként, kritikusként és esszéíróként aktív.

2017-ben jelent meg szatírája, Die Hauptstadt, amit A főváros címmel fordítottak magyarra, és amely a Német Könyvdíjat is megkapta. A történet az Európai Bizottság kulturális osztályának tisztviselőit helyezi a középpontba, akik azt a feladatot kapják, hogy a Bizottság születésnapja alkalmából javítsanak a róla kialakult képen. Ennek érdekében  „Big Jubilee Project“ néven esemény szervezésébe kezdenek holokausszttúlélőkkel Auschwitzban. A főszereplők élettörténetei hat EU tagországba vezetnek. Többször visszatérő motívum egy, Brüsszel központjában szaladgáló disznó. Ezzel a metaforával Menasse a „szerencsehozó malacból mocskos disznó“ útját mutatja be.

A regény folytatása, mely Die Erweiterung címmel jelent meg, az EU-csatlakozáshoz képez hidat. A szereplők – többek között Brüsszelből, Lengyelországból és Albániából – egy Nyugat-Balkán konferencia előtt állnak Poznanban. Egy, az albán miniszterelnök által az SS Skanderbeg nevű hajón szervezett kiránduláson találkozik minden meghívott: balkáni államok kormányfői, az EU-s külügyminiszter, valamint az Európai Unió összes képviselője. 
 
Prix du livre européen 2023

A budapesti Goethe-Institut és az Osztrák Kulturális Fórum ezzel a beszélgetéssel indítja útjára a Beszélgetések Európáról című sorozatot Magyarország 2024-ben esedékes uniós tagságának 20. évfordulójához közeledve a legkülönbözőbb személyiségek részvételével.

A beszélgetést (német és magyar szinkrontolmácsolással) Menasse műveinek magyar fordítója, Győri László vezeti. 

vissza