Könyvbemutató és beszélgetés CSŐVÁZFORRADALOM!

Stahlrohrrevolution © arnoldsche ART PUBLISHERS

2023.12.01., p.

17:00

Walter Rózsi-villa

Lengyel Kálmán, Breuer Marcel, Anton Lorenz és az Új Bútor

Az újonnan megjelent, komoly új kutatási eredményeket bemutató kötetben Breuer Marcell, Lengyel Kálmán és Lorenz Antal csőbútorait ismerhetjük meg új kontextusban. A könyvbemutatón Szikra Renáta a kötet szerzőivel, Christoph Janikkal és Horányi Évával beszélget.

A rendezvényen a kötet kezdveményes áron való megvásárlására is lesz lehetőség.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/aqzi1CCnrwebtNJS9


Breuer Marcell (1902–1981) csőbútorai a 20. századi formatervezés kiemelkedő darabjai. Meglehetősen keveset tudunk azonban arról a folyamatról, amely az első prototípustól a sorozatgyártás kezdetéig tartott. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszott Breuer honfitársa, Lengyel Kálmán (1900–1945) – az ő emlékének szól ennek az átfogó igényű tanulmánykötetnek az ajánlása. Breuer és Lengyel közösen alapította meg a Standard Möbel nevű céget, hogy megszervezzék a csővázas bútorok sorozatgyártását és forgalmazását. A vállalat fejlődését és Breuer, Lengyel és a későbbi ügyvezető, Anton Lorenz működését eddig publikálatlan levéltári anyagok alapján mutatjuk be.
Méltatjuk Lengyel feleségének, Lengyel-Pataki Hajnalnak (1898–1966 után) a szerepét is, aki alkalmazott grafikai terveivel nagyban meghatározta különböző csővázbútor-vállalkozások arculatát. Lengyel, a jelentős bútortervező és építész saját bútorcéget is létrehozott Ka-Le Möbel néven, dolgozott belsőépítészként Párizsban, házakat tervezett Berlinben, Szegeden és Budapesten.

A Bröhan Design Foundation e könyvében első ízben kerül sor Lengyel életének és művének rekonstrukciójára az európai design- és építészettörténet kontextusában. A kötetet Lengyel fa- és csővázbútorainak jegyzéke teszi teljessé.

A könyv fontos ismeretekkel egészíti ki eddigi tudásunkat a modern csővázas bútorokról, és közelebb hozza az olvasókhoz a 20. századi formatervezés eme fontos alakjainak életét és művét.


Az esemény az Arnoldsche Art Publishers kiadó, a Bröhan Design Foundation, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és Goethe-Institut Budapest közreműködésében jött létre. 
 
Torsten Bröhan, Christoph Janik, Susanne Engelhard / Bröhan Design Foundation (szerk.):
CSŐVÁZFORRADALOM!
Lengyel Kálmán, Breuer Marcell, Anton Lorenz és az Új Bútor
Torsten Bröhan, Susanne Engelhard, Susanne Graner, Horányi Éva, Roland Jaeger és Christoph Janik tanulmányaival
arnoldsche art publishers, Stuttgart, 2023

vissza