Blogzine

Mikor osztják ki az egyéni védőeszközöket?

Egyéni védőeszköznek minősül minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló a munkahelyén visel, tart vagy más módon használ, beleértve a tartozékait és tartozékait is, ha azt a munkavállaló biztonságának és egészségének védelmére tervezték.
A munkaruházathoz tartozik például a munkanadrág, az illeszkedő nadrág, a biztonsági csizma, a sisak, az arcvédő és számos más, jogszabályban előírt védőeszköz.

Mi nem számít védőfelszerelésnek?

Az egyéni munkahelyi védőeszközök biztosítására és használatára vonatkozó minimumkövetelményekről szóló 395/2006 sz. rendelet („a rendelet”) szintén negatívan határozza meg a munkavédelmi felszerelés fogalmát, mivel a következőket nem tekinti munkavédelmi felszerelésnek:

Az egyéni munkavédelmi felszerelés nem:
● a szokásos munkaruházat, egyenruhák vagy rendes lábbelik,
● a segélyszolgálatok által nyújtott segítségnyújtás eszközei,
● a közúti közlekedésben használt felszerelés,
● sportfelszerelés,
● önvédelmi és elrettentő felszerelés.
TIPP:
A munkaruházatot, lábbeliket és egyéb védőfelszereléseket kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, hogy megvédjék a munkavállalókat a különböző egészségügyi veszélyektől. Az érdeklődők ebben a szaküzletben tanúsított övvel ellátott munkaruházatot is találnak.

Az egyéni védőfelszerelések kiosztása

A munkáltató a kockázatértékelés és a veszélyértékelés alapján a rendelkezésére bocsátott egyéni védőeszközök listája szerint biztosítja az egyéni védőeszközöket.

A munkáltató akkor biztosít egyéni védőeszközt a munkavállalónak, ha:
● a veszély technikai eszközökkel nem szüntethető meg vagy csökkenthető,
● kollektív védelemmel vagy a munkaszervezés módszereivel és formáival.

Az egyéni védőeszköz kiválasztása előtt a kockázatértékelés és a munkafolyamatból és a munkakörnyezetből eredő veszélyek értékelése során a munkáltató elemzi a veszélyeket és azonosítja azokat, amelyek nem zárhatók ki vagy korlátozhatók a szóban forgó rendelet 2. cikkében előírt módon, és amelyek veszélyeztethetik a munkavállaló életét vagy egészségét, valamint értékeli a jogszabályban előírt egyéb paramétereket is.
Az egyéni védőeszközöket, mint például az övvel ellátott munkanadrágot, a munkáltató köteles a munkavállalónak térítésmentesen biztosítani.

Megosztás