2023. nov 23.

Black Friday, amikor az akciókért az emberek bármire képesek – szó szerint!

írta: Sáringer Viktória
Black Friday, amikor az akciókért az emberek bármire képesek – szó szerint!


blog_48.pngEz a külföldről átvett dolog már pár éve rendszeresen megjelenik hazánkban is november tájékán, azonban a legtöbb esetben össze sem lehet hasonlítani a hazai leárazásokat, fekete hónapokat vagy akár egész hetes fekete pénteki akciókat a külföldi verzióval. Ugye mindenki látott már olyan videót, ahol egymást taposták az emberek, hogy elsőként jussanak be a boltba? Hogy már akár egy nappal korábban beállnak a sorba, hogy ne maradjanak le a legjobb fogásokról? Most egy kicsit a Black Friday hagyományát és evolucióját tekintjük át a nagy nap, vagyis november 24. előtt.

Mi az a Black Friday?

A Black Friday az Egyesült Államok hálaadás ünnepét követő napra utal, amelyet november negyedik csütörtökén ünnepelnek. Ez a különleges vásárlási akciók és kedvezmények napja lett, és sokak szerint az ünnepi vásárlási szezon kezdetét is jelenti.

A Black Friday tulajdonképpen egy nagy vásárlási ünnep, amikor szinte mindenhol leárazások vannak. Emiatt pedig sokan ilyenkor szerzik be az ajándékokat, vagy a nagyobb kiadásokkal járó termékeket, például háztartási gépeket, televíziókat.

A Black Friday őrület

Itthon általában leárazásokkal és exkluzív ajánlatokkal találkozhatunk, azonban globálisan ennél jóval merészebb lépéseket is tesznek a cégek. Sokan már a hajnali órákban kinyitják az üzleteket vagy akár éjszakába nyúló vásárlást is lehetővé tesznek, hogy minél többen tudjanak ellátogatni hozzájuk és igénybe venni a kedvezményes ajánlataikat.

Már hazánkban is láthatjuk, hogy egyre gyakoribb, hogy a kereskedők jóval az aktuális nap előtt kínálnak Black Friday ajánlatokat. Sőt, némely cégnél egész hónapon át tartanak az akciók.

És igen, valóban létezik az az őrület, amikor már hajnalban a boltok előtt táboroznak az emberek, hogy elsők között juthassanak be az üzletekbe és lecsapjanak a legjobb ajánlatokra.

Általában ebben az időszakban megugranak az eladások a cégeknél és az emberek is szívesebben költekeznek az akcióknak hála.

És hogy a valódi őrületről is beszámoljunk, példaként visszamegyünk az időben egészen 1983-ig. Ebben az évben az USA-ban, a Black Friday-en, a vásárlók vad dulakodásba és lökdösődésbe kezdtek, hogy megszerezhessék a Cabbage Patch Kids babákat, az adott év legmenőbb játékát. Akkoriban hiánycikk volt, ám ezen a napon pont be lehetett szerezni, ami miatt a szülők nem féltek még verekedésbe sem kerülni…

Természetesen nem ez az egyetlen eset, hogy erőszakhoz és sérülésekhez vezetett a fekete pénteki akciózás és az emberek elszántsága, hogy ők kaparinthassák meg a készletet, kiemelkedően jó áron. 2008-ban egy üzlet alkalmazottját halálra taposták, amikor az ajtónyitás pillanatában tömegek rontottak be a boltba.

Értékesítés magasfokon

Nincs mit tagadni, ez az időszak a kereskedelemben arról szól, hogy minél többet értékesítsenek. A kereskedők akár egy egész éven át is készülhetnek erre a pár napra. A kampányok megtervezése és megfelelő tálalása ugyanis vízválasztó lehet. Ez az időszak kicsit olyan, mint a karácsony: hirtelen telítődik a piac és mindenki hirdet, el akar adni, az emberek pedig csak kapkodják a fejüket, hogy most éppen hol és milyen akciók vannak, hová érdemes ellátogatni. No de persze az átlagemberek költségvetése véges, így nem minden ajánlatot fognak igénybe venni, csak azokat, amikre régóta várnak, vagy ami éppen a legjobbnak tűnik a szemükben.

Viszont a helyzet az, hogy a Te ajánlatod lehet magasan a legjobb ár-érték arányban, ha kevesen tudnak róla. Épp ezért a marketing kulcsfontosságú a fekete pénteki kampányoknál. És ez az, amire akár hosszú hónapokon át készülni kell.

A vevők sokszor nem is értik, hogyan adhatnak ilyen hatalmas kedvezményeket az év ezen szakaszában, ám be kell látni, hogy ez az időszak remek lehetőség a cégek számára a magas készletszámú termékek kisöprésére, a szezonális termékek forgalmazására és arra, hogy megismertessék márkájukat az ügyfelekkel. Ha elégedettek a vásárlók, szívesen visszatérnek majd egy másik alkalommal is hozzád, nem csak az akciós napokon. A vásárlói hűség pedig nagy érték napjaink hatalmas versenyében.

Ilyenkor a cégek előszeretettel alkalmaznak csalikat, hogy az embereket behívják üzleteikbe vagy éppen rávegyék őket, hogy webshopjukra klikkeljenek. Például meghirdetnek pár hatalmas akciót a készlet erejéig, mondjuk egy televíziót 80%-os akcióban, ami persze minden vevőnek jó üzlet lenne. Emiatt ellátogatnak a boltba, ahol lehet, hogy csupán pár darab van raktáron, amit hamar ki is árulnak, viszont ha már ott van a vásárló, körülnéz és lecsap más ajánlatokra. Így a cégek számára pótolja az összprofit a bukást, amit az adott termék hatalmas leárazása okoz.

A Black Friday meglepő eredete

A koncepció már jóval a mára elterjedt elnevezés előtt megszületett. Az ünnepi vásárlási szezon beindítása és a vásárlók tömegének bevonzása érdekében az üzletek évtizedek óta népszerűsítettek a hálaadást követő napot, amikor is különleges akciókkal várták az érdeklődőket. Ezen a napon a legtöbb cég szabadnapot adott dolgozóinak, ami még inkább lehetővé tette, hogy a vásárlásról szólhasson a napjuk.

Az elnevezés Philadelphiából származik, ahol az 1950-es években vásárlók és látogatók tömegei özönlötték el a boltokat hálaadás másnapján. Nemcsak a philadelphiai üzletek hirdettek nagy akciókat és az ünnepi díszek leleplezését ezen a különleges napon, hanem a város adott otthont egy nagy érdeklődést jelentő focimeccsnek is.

Ennek eredményeként a közlekedési rendőröknek 12 órás műszakban kellett dolgozniuk, hogy megbirkózhassanak a sofőrök és gyalogosok tömegével, és nem vehettek ki szabadnapot. Az idő múlásával a bosszús rendőrök Black Friday-ként kezdték emlegetni ezt a rettegett munkanapot. És bizony ez a szóösszetétel jól leírta azt is, amit a bolti eladók éreztek ebben az időszakban, amikor hálaadás másnapján iszonyatosan sok munkával és őrületes tömeggel kellett megbirkózniuk évről-évre.

Eleinte csak helyi szinten terjedt el az elnevezés, de az 1990-es évek közepére már az egész országban ezt használták ezen időszak beazonosítására. Ma pedig már szinte minden országban ismerős ez a fogalom.

A Black Friday evolúciója

Valahol az út során a Black Friday óriásit változott. Már nem azt jelentette, hogy szimplán tele vannak a boltok, hanem a korábbiakban megfogalmazott abszolút őrületet, amikor akár a fizikai erőszakig is fajulhat a küzdelem egy termékért vagy parkolóhelyért és amikor nem furcsa az, hogy akár egy egész napot is kint fagyoskodjanak a boltok előtt, sorban várakozva a nyitásra.

De mikor lett a Black Friday az az őrült, túlzott vásárlási esemény, ami ma van? Ez a 2000-es években történt, amikor a Black Friday-t hivatalosan is az év legnagyobb vásárlási napjának nyilvánították. Addig ez a cím a karácsony előtti szombaté volt. Mégis, ahogy egyre több kereskedő kezdte népszerűsíteni a hálaadás utáni akciókat, amiket persze „nem lehet kihagyni”, a Black Friday az év összes többi napjánál nagyobb durranássá vált.

2011-ben a Walmart bejelentette, hogy ahelyett, hogy péntek reggel kinyitná kapuit, hálaadás estéjén kezdi meg az értékesítést. Ez pedig elindította az őrületet a többi hasonló üzletnél is, akik nem akartak lemaradni. Emiatt ma már a Black Friday egy hosszabb esemény – lényegében egy Black Weekend, vagyis egy teljes hétvégén át tartó vásárlási láz.

A National Retail Federation (NRF) adatai szerint az Egyesült Államokban 196,7 millió fogyasztó vásárolt a 2022-es év azon ötnapos időszakában, ami a Hálaadás napja és az év következő hétfője közé esett. Ez közel 17 millióval több, mint 2021-ben.

Az átlagos összeg, amit a fogyasztók ünnepi cikkekre költöttek a 2022-es hétvégén, 325,44 dollár volt (szemben a 2021-es 301,27 dollárral). Az NRF szerint ebből a teljes összegből 229,21 dollárt ajándékozásra fordítottak.

Black Friday kontra Cyber Monday

A hálaadás hétvégéjét követő hétfőt, a Cyber Monday-t 2005-ben indította el a Shop.org, a National Retail Federation online részlege.

Az online kereskedők esetében ez egy hasonló hagyomány, mint a Black Friday. Az ötlet az, hogy a fogyasztók a Hálaadás ünnepi hétvége után visszatérnek dolgozni, ám online ekkor is tudnak még vásárolni. Az online kereskedők gyakran jóval az aktuális nap előtt hirdetik meg akcióikat, hogy versenyezzenek a hagyományos üzletek Black Friday kínálatával.

A Cyber Monday sikeresnek bizonyult a vásárlók körében, de az általános online eladásokat tekintve a Black Friday megelőzi. Az NRF szerint körülbelül 87,2 millió vásárló vásárolt online a 2022-es Black Friday-en, míg a Cyber Monday estében ez a szám 77 millió volt.

Mikor van Black Friday 2023-ban?

A Black Friday mindig Hálaadás másnapján van, vagyis idén, 2023-ban a Black Friday november 24-én lesz.

A Te céged részt vesz a fekete pénteki őrületben? Vásárlóként szívesen lecsapsz ezekre az akciókra vagy ilyenkor inkább kerülöd az üzleteket?

collage012345.pngHa szeretnél költséghatékony hirdetésekkel eljutni a potenciális ügyfelekkel a legzsúfoltabb időszakokban is, kérd bátran segítségünket! Sok éves szakmai tapasztalattal és díjjal a hátunk mögött segítünk eligazodni a közösségi média világában! Részletekért KATTINTS!

Forrás: https://www.investopedia.com/terms/b/blackfriday.asp

Szólj hozzá

marketing kampány hirdetés hirdetések akció ajánlatok célzás black friday feketepéntek közösségi média hirdetés