focivilag

Pogba 2 éves eltiltást kaphat

2 perces olvasási idő

50 nappal a kialakult doppingbotrány után Pogba tárgyalása hamarosan megkezdődik, ahol kiderül mennyi időre fogják eltiltani a profi labdarúgástól. 

A francia középpályás Augusztus vége óta nem lépett pályára, mert nagyon magas volt a tesztoszteron szintje a szezonkezdeti Udinese elleni meccs után, amin ugyan nem lépett pályára, de mivel tiltott szert találtak a szervezetében, eltiltották. Természetesen fellebbezett az ítélet ellen, viszont második alkalommal is rossz lett a minta, így már csak az a kérdés Pogbával kapcsolatban, hogy mennyi időre tiltják el. 

Amikor kirobbant a hír, akkor minden lap arról írt, hogy akár 4 éves eltiltást is kaphat Pogba, viszont most már a források szerint 2 éves büntetés várható. Azért csökkent a várható eltiltás mértéke, mert a bíró szerint nem szándékosan vette be a szert, ami a pozitív mintához vezetett, ill. nincs hír vádalkuról, ami szintén arra utal, hogy a minimum eltiltás lehet a büntetés. 

A doppingellenes törvény kijelenti, hogy a büntetés mértékét lehet enyhíteni, amennyiben a megvádolt személy elismeri a felelősségét. A törvény nem ad lehetőséget vádalkura, helyette úgy fogalmaz, hogy “a felek között egyezség születhet”

Jelen helyzetben Pogbának két opciója van. Megegyezik az ügyésszel, ami lefelezi a büntetése idejét, amire a Nemzetköz Doppingellenes Ügynökségnek is rá kell bólitania, vagy kockára tesz mindent és a bíróságon harcol az enyhébb büntetésért. Az első esetben nincs fellebbezés, a második esetben fellebbezhet, ha nem ért egyet az ítélettel. 

Egy hónapja már, hogy pozitív doppingtesztet produkált a francia középpályás, de a doppingellenes ügyész még mindig vizsgálja az ügyet, azonban a következő 10 napban megszülethet az eredmény. Onnantól kezdve Pogbának 20 napja lesz, hogy mérlegeljék lehetőségeit és eldöntse, hogy bíróságra megy, vagy egyezséget köt az ügyésszel. Ha pereskedni akar, akkor további 40 napba fog telni, míg a bíróság feláll. 

Pogba jelenleg nem edzhet a csapattal, de otthon külön személyi edzővel továbbra is igyekszik fitten tartani magát.  

Forrás(ok): football-italia.net