2023. okt 13.

A mesterséges intelligencia nyomában…

írta: Kocsis Szandi
A mesterséges intelligencia nyomában…

_bbf0c515-3f6b-4752-b6f5-bdf4e9fbfb64.jpgMindannyian egyet érthetünk abban, hogy a mesterséges intelligencia egyre jobban beágyazódik a mindennapjainkba. 

De mit és értünk az alatt, hogy AI?

Nem is lehetne ennél evidensebb, de kérdezzük meg a ChatGPT-t, hogy mit gondol erről:

intelligencia_nyomaban2.jpg,,A Mesterséges Intelligencia (MI) a gépek vagy számítógépek képességéinek a szimulálását vagy utánzását jelenti, az emberi intelligenciához hasonlóan, például gondolkodás, tanulás, érzékelés, problémamegoldás és döntéshozatal.

Az MI célja, hogy olyan algoritmusokat, modelleket vagy rendszereket fejlesszen ki, amelyek képesek intelligens viselkedésre és feladatok végrehajtására. Az MI alapja az adatok feldolgozása és azokból történő tanulás. A gépek elég nagy mennyiségű adatot képesek feldolgozni és használni, hogy megtanulják a mintákat, és javítsák teljesítményüket az idő múlásával.”

Mi ezt egy kicsit egyszerűbben úgy fogalmaznánk meg, hogy a mesterséges intelligencia minden olyan feladat ellátását jelenti, amelyhez emberi intelligenciára lenne szükség, tehát képes tapasztalatokból tanulni, döntéseket is hozni akár.

Gergely Zsófia előadásában a XIII. Média-és Internetkonferencia keretében volt szerencsénk meghallgatni, az AI két arca című prezentálást, amely ihlette és amelyre alapoztunk ezen bejegyzésünkben.

Nem túlzás szerintünk az a kijelentés, hogy gyermekeink szinte már a fél életüket online térben töltik és ez az idő és a technológia előrehaladtával csak növekedni fog. Viszont az interneten számos veszély is fenyegetheti őket, melyre tudatos felnőttként, szülőként esetleg oktatóként fel kell készülnünk és irányt kell mutatnunk.

intelligencia_nyomaban3.jpgA mesterséges intelligencia szinte már bármilyen területen felhasználható, generálhatunk szövegeket, képeket, videókat, ezen megoldásokat nevezzük generatív AI-nak. A szövegalkotásról szinte egyből a ChatGPT ugrik be mindenkinek, de fontos, hogy különbséget tegyünk, hiszen az AI és a ChatGpt nem egy és ugyanaz, hiszen a ChatGPT a mesterséges intelligencia csak egy nagyon kis szelete.

Nem kell egyébként túl messzire mennünk annak érdekében, hogy mesterséges intelligenciával találkozhassunk, hiszen erre épít az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Amazon által fejlesztett Alexa, de még a legtöbbünk mobiltelefonjában létező Siri is.

De mik is a benne rejlő előnyök?

  • Számos munkafolyamatot megkönnyíthet, helyettesíthet és felgyorsíthatja az adatelemzést.
  • Az oktatás területén is hatékonyan alkalmazható, főleg nyelvtanulás esetében.
  • Szinte bármilyen kérdést feltehetünk neki.
  • Képes támogatni a kreatív önkifejezést.

Nagyon jól látható, hogy egyre jobban szivárog be a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia, de persze ennek nem csak előnyös oldala van. Mind felnőttekre és mind gyerekekre nézve megállapíthatjuk, hogy hátrányai közé sorolhatjuk a következőket:

  • Nem képes szűrni a tartalmakat, tehát ugyanúgy fog például a ChatGPT választ adni egy kiskorúnak, mint egy felnőtt felhasználónak.
  • Segítségével létrehozhatók hamis információk, például egy-egy AI által generált képpel.
  • Minden információ rendelkezésünkre áll szinte egy gombnyomás segítségével, amely persze hasznos, de elveszíthetjük ezáltal a kihívásokat, melyeket egy-egy szöveg megalkotása okozhat, ezáltal kevésbé fejlődünk.
  • Veszélybe kerülhetnek az emberi munkahelyek.

Tehát mint mindennek a mesterséges intelligenciának is vannak hátulütői, de nem mehetünk el amellett, hogy mennyire megtudja könnyíteni az egyes munkafolyamatokat, vagy a tanulást, éppen ezért, szerintünk érdemes kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, de fontos, hogy mint az élet minden területén ezt mértékkel tegyük meg.

Forrás:
Gergely Zsófia: https://www.youtube.com/watch?v=IxfYxVnI9-M

Szólj hozzá

előadás ai mi hátrány előny veszélyek mesterséges intellingencia chatgpt