Az elektromos autózás begyűrűzött a mindennapokba, ráadásul a BMW gőzerővel fejlesztette, fejleszti és bocsátja rendelkezésünkre az újabb és újabb modelleket, amelyekből már a tulaj választhat belsőégésű vagy elektromos hajtásút. No de a lényeg: a BMW megalkotta az új 7-es sorozatot, ami a fény, a pompa, a luxus és az innováció fúziója egyetlen fémszoborba öltöztetve. Méghozzá mindenféle hajtással elérhető, amelyből most az i7 xDrive60, azaz a középső elektromos változat járt nálunk. Az egyik legkényeztetőbb villanyautó a piacon, ráadásul a bajorok minden tekintetben próbáltak kompromisszummentes terméket alkotni. Lássuk!

A 7-es mindig is kiemelt fontosságú modell volt, hiszen a német prémium trió hol máshol, mint a legfelsőbb kategóriában tudja igazán összemérni erejét, tudását, igényességét. Az S-osztály, az A8 és a 7-es viaskodása régre nyúlik vissza, ám ezentúl minden megváltozik. A Mercedes-Benz ugyanis dedikált szériát hozott létre a nullemissziós autóknak, így az S helyett van már egészen más stílusú EQS, az Audi pedig mindeközben még készülődik vagy éppen lemarad valahol a távolban.

Méltóságteljes - az i7 megjelenése abszolút illik a felsőkategóriához

Így jelen pillanatban nem is beszélhetünk igazi konkurenciáról: persze ott a Mercedes-Benz EQS, de a dedikált villanyautós vonallal nem csupán az én számomra, de a visszajelzések alapján a komplett autós társadalom számára is ellentmondásos gesztust tettek a stuttgartiak, hiszen az S-osztály által képviselt eleganciai és minőségi magasságokba az EQ széria legnagyobbja egyszerűen nem tudott felérni. Az S-Klasse vérbeli limuzin, a luxus és elegancia megtestesítője, miközben az EQS túlságosan messzire rugaszkodott jövőlátó akar lenni.

A BMW eközben maradt az általuk megálmodott metódusnál, azaz minden modellt úgy fejlesztenek, hogy a tulaj szabadon választhat bele duruzsoló belsőégésűt vagy néma elektromotort. Így nem különbözik egymástól, csupán nüanszokban a villanyos vagy benzines, esetleg dízel X1, a 4-es vagy épp az 5-ös, ez pedig speciális helyzetet teremt. Ugyanis míg a Mercedesnél a villanyhajtás miatt le kell mondanunk az esetlegesen szeretett, klasszikus formavilágról, addig a BMW-nél az eddig preferált külsőhöz kapunk modern hajtásláncot.

Minden porcikájával a fényűző luxust hangsúlyozza

Így van ez a 7-es sorozat aktuális generációjánál is, amely i7-ként zéró emissziós hajtással vendégeskedett szerkesztőségünknél. Az aktuális piaci trendeknek megfelelően az új 7-esnél is a hosszított kivitelen lesz a hangsúly, méghozzá olyannyira, hogy nincs is normál tengelytávú változat. Az 5.391 mm-es hosszúság így magától értetődő, amelyhez 1.950 mm-es szélesség és 1.544 mm-es magasság társul.

A hetedik generációs modell továbbra is a BMW Group dingolfingi gyárában készül. Itt az új BMW 7-es sorozat tisztán elektromos meghajtással, belsőégésű erőforrással és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatai egytől egyig ugyanarról a gyártósorról gurulnak le. Az i7 elektromos motorjait és nagyfeszültségű akkumulátorait egyébként ugyancsak Dingolfingben állítják elő.

A műszerfal, csakúgy mint minden elem az autón, igazán kifinomult és közben innovatív

Az új 7-es egyértelműen erőteljes és egyedinek szánt kisugárzással rendelkezik. Ebben a főszerepet ezúttal is a hatalmas hűtőmaszk vállalja magára, amely a magasra helyezett, vékony csíklámpák miatt még jobban érvényesül. A világítótestek elhelyezése hátul is hasonló, itt azonban már kevésbé domináns stílusjegyek adják a körítést – valószínűleg ez a nézőpont oszt majd meg leginkább néhány szemlélődőt.

Az összképet a szép részletmegoldások, mint a mintázattal feldobott hátsó kis ablakok ugyanúgy fokozzák, mint a szépséges mélykék-lila fényezés, amelyhez viszont a zöld rendszám kevésbé passzol talán, bár nyilván itt csak vizualitásról van szó. A méret, a kiállás és úgy összességében minden részlet az impozáns jelenlétet szolgálja, ami az új 7-es széria, s így az i7 erényévé válik. Noha a formaterv rendhagyó, amondó vagyok, hogy ez a fajta vérfrissítés abszolút előremutató, másrészt pedig az egyéni ízlés mindig szubjektív témakör.

Apró mintákkal dúsították a részletgazdagságot

Technológiai fronton pedig mindent megkaptunk, ami csak elérhető az újdonsághoz, így tesztalanyunk egyébként már alapfelszereltségként mátrix funkciójú távolsági fénnyel és BMW Selective Beam elvakítás-mentes távolságifény-asszisztenssel dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórókkal érkezett meg az utakra.

A mérnökök a modell világításfunkcióit két külön területre összpontosították. A magasabbra pozícionált, vízszintesen elnyújtott és rendkívül keskeny LED-fényforrások a nappali menetfényeknek, a helyzetjelzőknek és az irányjelzőknek adnak otthont. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW „Iconic Glow” kristályfényszórók korábban nem látott fényhatásokat idéznek elő, a nappali menetfények és a helyzetjelzők szerepét ugyanis itt az „L” alakban elrendezett és LED-ekkel egyenként megvilágított Swarovski kristályok töltik be.

Jól leplezi méreteit

Az alább pozicionált fényforrásokban a tompított és a távolsági fényszórók kaptak helyet, sötétített búrájukkal mélyen az első lökhárítóba ágyazódva. Ha ez nem elég, a BMW hűtőrács kontúrvilágítása biztosan uralja majd az éjszakai látványt. Noha a BMW i7 a BMW i divízió hamisítatlan kék árnyalatát kapta meg kiegészítő színként, tesztalanyunk esetében az opcionális extra felszereltség részeként megrendelhető M Sport csomag karosszéria-kiegészítői a márkára jellemző sportosságot hirdetik, ráadásul az M Sport Pro csomag tetszetős fekete betétekkel operál.

Ha a külső esetében a merőben új formaterv, valamint a luxust sugárzó megjelenés volt a kiemelendő, úgy a beltér viszonylatában talán a high-tech luxust emelném ki. Hiszen vitán felüli, hogy minden porcikájával a magas műszaki színvonalat sugározza, de mellette a kékvérűség, az úriasság és a prémium miliő sem hiányozhat.

A legfontosabb hely az autóban - a jobb hátsó magánrepülők kényelmét adja

Kezdjük azzal, hogy a kezünket fárasztani is felesleges lenne az ajtónyitás fizikailag is nehéz folyamatával… a BMW kérésünkre, azaz gombnyomásra nyitja és csukja az oldalajtókat, persze figyelembe véve a szenzorok által letapogatott környezetet. Ezért például ha áll mellettünk autó, akkor az automatika csak annyira tárja fel a nyílászárót, hogy az ne ütközzön a szomszéd autónak.

A 7-es esetében megcseréljük a sorrendet, első ízben a hátsó ülésekkel érdemes foglalkozni, ugyanis sok esetben sofőrös autónak választják a vevők a modellt. Itt az attrakciót az Executive Lounge opció részét képező VIP ülés, azaz a jobb hátsó jelenti, amely az ajtóba épített, mindent (hangulatfény, klíma, masszázsfunkció…stb) vezérlő mini tablet menüjéből gombnyomásra félig fekvő pozícióba süllyed.

Sofőrös autónak is tökéletesen alkalmas

Ekkor a jobb első ülés előrebukik, lábtámasz bukkan elő belőle, és már kezdhetjük is a pihentető utazást vagy épp kivételes kényelemben dolgozhatunk a sofőr mögött. A bőr helyett prémium szövettel, pontosabban Merino bőr és kasmírgyapjú kombinációjával borított ülésben hátradőlve kényelmes párna támasztja alá fejünket, elgémberedett izmainkat pedig akár masszázzsal is revitalizálhatjuk.

Nem is kérdés, hogy a BMW mindent megad, ami manapság kényelem terén elérhető, és itt a gombnyomásra nyíló ajtó csak a kezdet, hiszen a fekvő pozícióban relaxálva a motoros sötétítők, a tetőablakot is beborító hangulatfény és minden egyéb a fizikai és pszichikai komfortot szolgálja.

Individual szín, Individual kerekek és M Pro csomag

Az új BMW 7-es sorozat műszerfalán jelentősen kevesebb gomb, kapcsoló és vezérlőelem található, mint az elődmodell esetében. A kulcs e tekintetben a digitalizáció iránti osztatlan elköteleződés, amelyet a BMW Ívelt Kijelző testesít meg. A teljes mértékben digitális technológia egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző kettőséből áll, ahogyan azt már megszokhattuk az újabb bajor modellek esetében.

Persze a kormányt és az automata váltó előválasztó karját is újragondolták a tervezők, de a BMW Interaction Bar is látványos elemként tűnik fel, és egyébként itt, az új BMW 7-es sorozatban ünnepelte világpremierjét: az innovatív megoldás az utastér hangulatvilágításának része, amelybe a mérnökök integrált vezérlőgombokat terveztek. A rendkívül hatékony háttérvilágítással dolgozó elem a műszerfal teljes szélességét felöleli és még az ajtókárpitokban is folytatódik.

Gombnyomásra nyílnak és záródnak az ajtók, okos vezérléssel

Persze sorolhatnám tovább, a BMW tényleg mindent belepakolt az új 7-esbe, amelyet így kiváltásgos érzés a mindennapokban használni, amit jól érzékeltet, hogy az ívelt képernyőn felvonultatott funkciók, beállítások sokaságába kár is bele menni. Szinte minden vezérelhető az érintőpanelről: amennyiben sofőrös autóként használják, a vezető a képernyőről nyithatja például az ajtókat, de gyakorlatilag minden, elektromos működésű funkció vezérelhető róla.

A királyi komfortot nyújtó utastérrel ráadásul még közel sem ér véget az i7 attrakcióinak lajstroma, ugyanis a bajorok az elektromos hajtás tekintetében is igyekeztek a felsőkategóriához méltó hajtásláncot társítani, nem csupán erejében, hanem hatótávjában is a csúcsot célozva.

A kristálygombok szerencsére nem túlzóak a 7-esben

A BMW i7 xDrive60 modell meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik 544 lóerős maximális rendszerteljesítménnyel és 590 – 625 kilométer megtételére képes, tisztán elektromos meghajtással, amelyhez a rendszer egy nettó 101,7 kWh-s akkuból merít energiát. Az üresen 2,64 (!) tonnás modell 500 literes csomagtartóval rendelkezik, 0,24-es légellenállási együtthatója pedig már önmagában kellemes autópályás hatótávot ígér.

A tekintélyes teljesítmény mellé egyébként 745 Nm nyomaték is társul. Az elöl 258, hátul 313 lóerős elektromotorok 4,7 másodperces 0-100-as sprintet tesznek lehetővé, a végsebességet pedig 240 km/h-ban korlátozza a rendszer.

A tetőablakban mintázat és hangulatfény is gondoskodik a különlegességről

Ennél feljebb is van, hiszen az M70 659 lóerővel borzolja a kedélyeket, ugyanezen akkuból táplálkozva. Persze az 554 paripa is bőven elég, főleg, hogy a duál motoros elektromos kialakítás miatt minden élethelyzetből katapult erejével lő ki a 7-es, nincs semmiféle tétovaság vagy késedelem. Még az irtózatos tömeg ellenére is veszett fürge a modell, ráadásul a hatékonysága sem tükrözi, milyen terhet kell a villanymotoroknak cipelniük.

A tesztautó teljes életciklusa alatt 27,3 kW/100km fogyasztással járt, míg nálunk 25 alatt evett, ami ilyen méretek és szolgáltatások mellett kifejezetten kedvező érték, mi több, az akku nettó kapacitását figyelembe véve a hatótávról is pozitívan nyilatkozhatunk. A 400 km szinte mindig teljesül, városban használva pedig 500 km-es hatósugár is adódhat. Tölteni mindenféle módon lehet az autót, s már a Type2 porton is tudja elvileg a 22 kW-ot, miközben a csúcs a 195 kW-os egyenáramú gyorstöltés.

A világos kárpit és a világos, nyíltpórusú fa otthonos hangulatot teremt

Az új 7-es sorozat futómű-technológiája egy sor innovációval segíti a modell menetdinamika és menetkomfort közötti egyensúlyának fenntartását. Az ideális műszaki alapot e téren az elődmodellhez képest jelentős mértékben megnövelt karosszériamerevség, a szélesebb nyomtávok és a nagyobb keréktárcsák egysége adja. A tervezőmérnökök az első és a hátsó tengely alapfelszereltségként kínált légrugós felfüggesztését és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető aktív hátsókerék-kormányzást is részletekbe menően továbbfejlesztették – utóbbi kötelező tétel, hogy valóban fordulékony, jól manőverezhető legyen a hatalmas limuzin.

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Executive Drive Pro kiegészítő futómű-szabályzás aktív borulásgátló rendszerének hatékonyságát immár 48 V-os elektromos rendszer segíti – ez táplálja a dőlésgátló funkciót is. Minden eddiginél gyorsabb a menetstabilizáló és pontosabb a fékrendszer is.

M és M Pro csomaggal lett dinamikusabb az összkép

Asszisztensek terén sincs hiány, a teljesség igénye magától értetődő. Újdonságként a távvezérlő funkció eközben lehetővé teszi az új BMW 7-es sorozat vezetője számára, hogy az automatizált parkolási manővereket az autó mellett állva, okostelefonján keresztül vezérelje. Emellett minden segéd adott a második szintű félautonóm önvezetési funkcióhoz, amely immáron a sávváltást is tudja. Az innovatív, rendkívül jól integrált rendszerek miatt az Assisted Driving kiemelkedően jól és természetesen működik – kár volna a részletekbe belemenni.

A vezetési élmény ezúttal másodlagos, a 7-es sorozat célja ugyanis egyértelműen a komfort csúcsra járatása. Ettől függetlenül tesztalanyunk a tömegét méretét és talán kis túlzással a fizika korlátait meghazudtolva mozog az úton. A komfort pedig mindeközben valóban maximális szintre emelkedik, amihez a villanyhajtás is hozzájárul.

A hátsó utasok 5,5 colos minikijelzőn vezérelhetnek szinte bármit

Ugyanis az elektromotorok miatt nem csupán csöndes, de teljesen vibrációmentes is a hajtáslánc, kiváló zajkomforttal összekötve. Tényleg nem túlzás azt állítani, hogy az i7 új szintre emeli a menetkényelmet, legyen szó a rugózásról vagy az akusztikus kényelemről. Mindemellé pedig az autózás legfelsőbb szegmensébe tartozó komfort kiegészítők, extrák és asszisztensek, csúcskategóriás szolgáltatások járnak.

Fogást találni pedig nem könnyű az i7-esen, hiszen a németek elektromos hajtás tekintetében is igyekeztek a kompromisszumokat mellőző végeredményre törekedni. Persze a formát illetően megosztó az újdonság, de közben örömteli, hogy egy és ugyanazon csúcsmodell öltözékében érhető el a hagyományos, a plug-in és az elektromos hajtás.

Minden szempontból kifinomult, komfortorientált luxusmodell az i7

A hátsókerekes eDrive 50-nel, mintegy 43 milliótól indul az i7 beszállója, miközben összkerekes tesztalanyunk már 52 millió forinttól hozható el. A 70 milliót meghaladó listaárhoz hozzájárul a 2,2 milliós Bowers&Wilkins prémium hifi, valamint az Individual kiegészítők is.

Konkurencia tekintetében pedig egyedül a Mercedes-Benz tud aktuális méltó ellenfelet felvonultatni az EQS 580 4MATIC személyében, amely önmagában is majd’ 62 milliótól startol, így hasonlóan extrázva bizony 10 %-os árelőnyt tudunk a BMW számlájára írni, miközben az utóbbi idők megbízhatósági tapasztalatai alapján is a bajor felé húzna az ajánlásunk, noha alapvetően ebben a magasságban már érzelmi döntésről is beszélhetünk.

Néhány szóban

A BMW az i szériával szimpatikusan lépett az elektromos autózás útjára, hiszen manapság nem külön formatervvel, külön vonalként gyárt villanyautót, hanem választást biztosít ugyanazon formák mellett a hagyományos vagy a villamos hajtásra. Így született a márka csúcsmodellje, az új 7es sorozat is, amelynek villanyos motorpalettájáról a középső, 544 lóerős i7 xDrive M60 járt nálunk. A kompromisszummentességre törekvő, nagy hatótávú és potens elektromos hajtás mellett hamisítatlan luxust és kényelmet nyújt az új "Hetes", miközben belekötni alig tudunk. Tényleg a prémium szegmens csúcsa tesztalanyunk, temérdek kényelmi és innovációs extrával megtömve, ráadásul az egyediség is könnyedén érvényesülhet a bajorok jó személyre szabhatóságot biztosító konfigurátorának.

Előnyök: Hatékonyság, hatótáv; Tisztességes teljesítmény és rugalmasság; Minőség; Jó futómű; Jó szigetelés; Innovatív és kényelmi opciók hada

Hátrányok: Érzéketlen, nem túl informatív kormányzás; Drágán mért, de cserébe minőségi extrák; Kissé bonyolultabb új infotainment; Nagy fordulókör

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek