Életmód

Transz-mauzóleum nyílt Mexikóban

Az emlékhelyen 149 transznemű nő maradványait helyezik el, akik közül néhányan erőszakos halált haltak.

2023.09.17 21:42ma.hu

Mexikói aktivisták kifejezetten a transznemű nők számára építettek és avattak fel egy mauzóleumot - jelentette pénteken az Associated Press. A temetkezési hely az első a maga nemében az országban, és a támogatók szerint méltó nyughelyet biztosít az erőszak áldozatainak, illetve azoknak, akiket a családjuk nem keresett fel.

A Mexikóváros Iztapalapa városrészében található mauzóleum fehér falazatból épült, színes ólomüveg betétekkel. Az épület belsejében egy kis oltár a transznemű büszkeség zászlajának kék és rózsaszín színeiben pompázik, és egy emlékművet állít Paola Buenrostro transznemű prostituáltnak, akit 2016-ban lőttek agyon.

"Köszönjük Paola, mert a te nevedben sikerült elérnünk egy fontos mérföldkövet a transz közösség számára" - mondta Kenya Cuevas aktivista a csütörtöki avatási ünnepségen.

Cuevas elmondta, hogy a mauzóleumban eltemetettek közül néhányat meggyilkoltak, míg mások természetes halállal haltak meg, de nem volt családtagjuk, aki a holttestükért kiállt volna.

Mexikóban a világon a második legmagasabb a transzneműek körében elkövetett gyilkosságok aránya: az LMBTQ-aktivisták szerint az idei év első hat hónapjában 25 transznemű nőt öltek meg.

Ugyanakkor, mivel ugyanebben az időszakban országszerte több mint 15 000 gyilkosságot követtek el, a mexikói Nemzeti Statisztikai Intézet és a Statista adatai szerint a transzneműek valójában valamivel kisebb valószínűséggel válnak gyilkosság áldozatává Mexikóban, mint bárki más, mivel a lakosság 0,25%-át teszik ki, és az összes gyilkosság áldozatának 0,17%-át.

Az Associated Press adatai szerint a 2017 és 2023 júliusa között Mexikóban meggyilkolt 586 LMBTQ-ember több mint 58%-a transznemű nő volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.