Termékteszt

Nébih: 19 eljárás indult kakaóitalpor-forgalmazók ellen

A vizsgálatban 18 olyan instant kakaóitalpor szerepelt, amelyeket vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak.

2023.09.14 09:17MTI

Jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt 19 esetben hatósági eljárás indult kakaóitalpor-forgalmazók ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) instant kakaóitalpor-vizsgálata alapján, amelyből kiderült, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mind a 34 vizsgált termék megfelelt - közölte a hatóság.

A közleményben ismertetik: a Szupermenta 2014-ben indult, és mostanra 100 termékkör komplex vizsgálata zajlott le a termékteszt programban. A jubileumi, 100. teszten vizsgált italporok közül 30 hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egy terméket pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. A vizsgálatban 18 olyan instant kakaóitalpor szerepelt, amelyeket vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar előállítású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott.

Kiemelték: sor került többek között a mikrobiológiai mérésekre, valamint ellenőrizték a termékek cukor-, rost- és gluténtartalmát. Ezeket az eredményeket megfelelőnek találták a szakemberek. Az italporok kakaópor-tartalma igen széles skálán, 8 százalék és 55,6 százalék között mozgott. Megmérték a dúsított kakaóitalporok vitamin- és ásványianyag-tartalmát is. A mért értékek, három termék kivételével, megfeleltek a jelölésen szereplőknek. Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, a termékek receptúráját módosítani fogják.

A vizsgálat eredménye szerint a tesztelt termékek csaknem felénél fordultak elő jelölési hibák. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A bírságok együttes értéke előreláthatólag mintegy 900 ezer forint lesz - közölte a hatóság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.