A Renault még tavaly májusban rántotta le a leplet a Scénic koncepcióautóról, amelyről már akkor lehetett tudni, hogy érkezik majd a sorozatgyártású kivitel is. Nos, most végre megérkezett az újdonság, amely crossover formában, tisztán elektromos hajtáslánccal igyekszik életet lehelni a szebb időket is megélt típusnévbe, amely egykor a piac egyik vezető kompakt egyterűjét fémjelezte.

Vannak dolgok, amiket nagyon szeretünk, de mégis azzal okozunk a legkisebb fájdalmat, ha elengedjük őket. Nos, pont ezt érzem a Renault esetében az Espace és a Scénic típusnevekkel: értékelem a franciák igyekezetét, hogy megőrizzék ezeket az ikonikus, sokak által szeretett modelleket, csakhogy ezeket a neveket tartalommal is megtöltötték az elmúlt évtizedekben, amivel szorosan össze is forrtak. Ezért fáj látni az Espace feliratot az Austral hétüléses változatán és ezért fáj most olvasni a Scénic típusjelzést egy elektromos crossoveren – és higgyék el, nem az új modellekkel van bajom, hanem a Renault azon döntésével, hogy rájuk erőlteti ezeket a jól csengő neveket.

Az autó jól mutat, csak a típusnevet furcsa látni rajta - galéria

Nos, bocsássanak meg az érzelmes sorokért, de mint egy harmadik generációs Grand Scénic büszke és boldog tulajdonosa, személyes ügynek is érzem ezt az egészet. Ugyanakkor a név csak egy dolog, így megpróbálok ettől eltekinteni: lássuk, mit tud az újdonság! Ami a formákat illeti, szinte egy az egyben maradtak a koncepció megoldásai, amelyek a Renault legfrissebb szögletesebb és marconább formanyelvét követik, így látványos megjelenést varázsolva – az egyik legérdekesebb pont mindenképpen az egyedi keréktárcsa, amelyet szintén a tavalyi tanulmány ihletett, és természetesen aerodinamikai szempontból is kiemelkedő.

A fényszórók már alapáron LED-esek, de opcionálisan létezik adaptív megoldás is. Az új Scénic 4,47 méter hosszú. 1,86 méter széles és 1,57 méter magas, míg a tengelytáv 2,78 méter – ez utóbbi elektromos fronton nem kiemelkedő, de így is igen tágas utasteret ígér. Az alapokat a konszern CMF-EV platformja adja, ami ideális feltételeket teremt az elektromos hajtáslánc számára, így biztosítva például a kicsi, 10,9 méteres fordulókört, vagy éppen a megfelelő helyet az akkumulátor számára.

Nincs 4,5 méter, de helykínálatban sokat ígér - galéria

Ha már itt tartunk, a Scénic kétféle akkucsomaggal lesz elérhető. Az alapváltozatban egy 60 kWh-s egység kap helyet, amihez egy 170 lóerőt és 280 Nm-es nyomatékot biztosító elektromotor csatlakozik, így 9,3 másodperces 0-100-as sprintet és több mint 420 kilométeres hatótávot ígér. A maximális töltési teljesítmény 130 kW, a végsebesség pedig 150 km/h. A nagyobb akkuval ellátott változatban már egy 84 kWh-s egység van, ami mellé 218 lóerő és 300 Nm csatlakozik. A 0-100-as sprint így már csak 8,4 másodperc, a végsebesség pedig 170 km/h. A hatótávolság több mint 620 kilométerre nő, a maximális töltési teljesítmény pedig 150 kW.

Az autó teljes felépítése tekintetében igyekeztek ügyelni a fenntarthatóságra, és ennek megfelelően választották az anyagokat is, legyen szó akár az utastérről, akár a karosszériáról. Az utastér egyébként ismerős lehet a legújabb Renault testvérekből: maradt a vízszintes digitális műszeregység, függőleges multimédiás érintőképernyő felosztás, ami modern és mutatós összképet eredményez. Természetesen minden modern kapcsolódási lehetőség adott, és vezetéstámogató rendszerekből sincs hiány.

Ismerős megoldások, de nem bánjuk - galéria

Ugyan egy kőkemény Scénic felhasználó – mint jómagam, három kisgyermekkel felszerelkezve – olyan dolgokat nem tud megbocsátani az újdonságnak, mint a mindössze két ISOFIX rögzítési ponttal ellátott hátsó üléssor, vagy éppen nem éppen praktikus, fix kalaptartóval rendelkező csomagtér – bár a gyáriak 545 literesnek ígérik. Mindenesetre azért igyekeztek teletömni praktikus dolgokkal az autót a franciák, így van 38,7 liternyi tárolórekesz az utastérben, és egy ügyes hátsó középső kartámaszt is beépítettek, amely amellett, hogy helyet ad a hátsó utasok apróságainak és poharainak, USB-C töltőpontokat és két állványt is magában foglal, amire kényelmesen ráhelyezhető például egy tablet.

Van persze hatalmas panorámatető is, illetve már a képek alapján is igen nagy a lábtér, ami az elektromos autókra egyébként is jellemző. Számtalan online funkcióval is találkozhatunk majd, és bevetették a mesterséges intelligenciát, amely képes személyre szabott, proaktív ajánlásokat tenni. Például ha az utastér kezd felmelegedni, azt tanácsolja kapcsoljuk be a klímát, vagy ha párásodik a szélvédő, magától bekapcsolja a párátlanítást.

Igazán ügyes az új kartámasz, de egy harmadik ISOFIX-nek jobban örültem volna - galéria

Az új Scénic tehát elhagyta bár az elődök nyomdokait, de nyomokban igyekezett megőrizni a családi használathoz szükséges praktikumot – persze akárcsak az Espace, ez az újdonság sem tudja megközelíteni ebből a szempontból az eredeti elődöket. Ami az árakat illeti, szinte bizonyos, hogy a tisztán elektromos Mégane fölé pozícionálják majd a franciák a Scénicet, és mivel előbbi alapáron is 16 millió forint, jól felszerelve pedig már 20 felett van, így az újdonság kapcsán nagyjából 17-18 milliós beszállóval számolhatunk.