Az új MINI már elektromos hajtással is bemutatkozott a világnak, ezúttal pedig már a népszerű crossover, a Countryman érkezését jelenthetjük be kedves Olvasóinknak: a brit prémium divatmárka palettája teljes, irtó mély megújuláson megy most át, aminek részét képezi az első németországi gyártású, s emelett a Müncheni Autószalonon bemutatkozó villanyos modell is.

A friss Countryman E 4433 mm hosszú, 1843 mm széles és 1656 mm magas lett, amely egyben a típus harmadik generációját képezi. Kétféle teljesítményszinttel érkezett, hiszen az elsőkerekes, frontmotoros alapmodell 204 lóerős (250 Nm), míg az összkerekes SE ALL4 313 lóerőt és 494 Nm-t tud. Utóbbi sokaknak ismerős hajtáslánc lehet a BMW iX1-ből. Nem véletlen hiszen a MINI Countryman új generációja a BMW csoport UKL platformjára épül, amire az említett X1 mellett a 2-es Active Tourer is.

Fokozott egyediség, emellett fókuszban a villanyhajtás

Az akkumulátorok tekintetében az alapmodell 54 kWh kapacitású teleppel bír és mintegy 462 km hatótávú, míg az erősebbik variáns is ugyanennyit tud elmenni egy feltöltéssel a WLTP ciklusa szerint, ám ő már 64 kWh-s telepből táplálkozhat. Mindkét modell 22 kW-os váltóáramú töltést tud felvenni, míg az egyenáramú gyorstöltés 130 kW-ig pöröghet fel.

A belépő modell 8,6 szekundum alatt nyomja le a 0-100-as sprintet és 170 km/h-ig gyorsulhat, míg erősebb testvére 5,6 másodperc alatt éri el álló helyzetből kilőve a 100-at, ráadásul 180 km/h a tempómaximuma. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az elődnél minden tekintetben nagyobb újdonság légellenállása jelentősen javult: a korábbi 0,31-es légellenállási tényezővel szemben az új modell 0,26-os értékkel rendelkezik.

Igazán modern, igazán MINI-s a műszerfal

Persze nem csak az új, elektromos hajtáshoz is alkalmas platform miatt forradalmian új a Countryman E, hanem a formatervet illetően is alapos megújulásról beszélhetünk. Fontos elem az új nyolcszögletű hűtőmaszk, amely egyben a radaros rendszer érzékelőinek is otthont ad. Utóbbi elengedhetetlen a második szintű autonóm vezetői asszisztenshez. Emellé jön az adaptív LED fényszóró, amely ugyancsak diódás, látványos menetfény funkciót is tud.

A C-oszlop eddig is jellegzetes részlete volt a Countryman formatervének, de ezúttal teljesen új formában jelenítette meg a gyártó ezt az elemet, ami kifejezetten egyedi megoldással dobja fel még jobban az ötajtós modellt.

A helykínálat és a praktikum is javult

Az utastérben persze a legnagyobb attrakciót az új műszerfal jelenti, amely a MINI Cooperben látott megoldáshoz hasonlatos. A hajlított formavilágú pult kárpit borítást kapott, középre pedig a MINI modellek jellegzetessége, a kör alakú kijelző került. A panel 240 mm átmérőjű, és OLED technológiával készült. Ezen jelenik meg minden a sebességtől kezdve, a navigáción át egészen az akkumulátoros adatokig. A kilencedik generációs operációs rendszer már hangvezérlési funkciót is tud, méghozzá a vezető a „Hey, MINI” megszólítást követően kommunikálhat az autóval.

Az ötüléses, immáron német gyártású crossover üvegtetőt is kaphat, ráadásul a hátsó üléssor sínen is mozgatható 130 mm-es úton, így a felhasználó dönthet, hogy nagyobb lábteret vagy bőségesebb csomagteret szeretne. Utóbbi 460 litertől egészen 1450 literig bővíthető, persze az üléstámlák lehajtásával.

A crossover népszerűbb lehet, mint eddig

A felszereltségi szinteket illetően ezúttal Essential, Classic, és Favoured kérhető, illetve az elmaradhatatlan JCW is rendelkezésre áll. Kellé mértékű egyediség, illetve a JCW esetén sportos kiegészítők is színesítik a palettát. Persze, ahogy a rokon X1 esetében itt is lesz belsőégésű motorpaletta benzines, valamint dízel hajtással, de érthető módon a fókusz az elektromos verziókra irányul, ezért is mutatkozott be elsőként a zéró emissziós modellváltozat.