A BMW egy igen fontos bemutatót tartott meg a hétvégén, amelynek bizony magyar vonatkozása is van. A bajorok a mérföldkövet jelentő, dedikáltan elektromos, Neue Klasse névre keresztelt platformjukra épülő első modell előfutárát mutatták meg, amelynek sorozatgyártású változata bizony a németek debreceni gyárában készül majd. Az i Vision Dee formáit alapul vevő Vision Neue Klasse nagy lépést tett a szériagyártású modell felé, de természetesen azért bőven fog még finomodni mire legurulnak majd az első példányok a debreceni üzem szalagjáról.

A Vision Neue Klasse tulajdonképpen valahol félúton lehet az i Vision Dee és a sorozatgyártású verzió között, de az mindenképpen biztató, hogy az alapformákat szinte egy az egyben megőrizték a bajorok. A nosztalgikus, letisztult, de mégis modern vonások ugyan némileg megosztók, az első reakciók alapján mégis jóval szélesebb rétegek tetszését nyerték el, mint a BMW jelenleg futó, hatalmas függőleges vesékre épülő formanyelve.

Múltidéző, de mégis modern - galéria

A méretes, de ezúttal vízszintesen elrendezett és a fényszórókat is magukban foglaló vesék igazán látványosak lettek, ahogy az egyedi sziluett és a kifejezetten alacsonyan futó övvonal is figyelemre méltó, a magasra húzott hátsó fényszórók pedig az orrkialakításra rímelnek. Mindez a szögletes vonalakkal megspékelve egyszerre retro és modern – reméljük, hogy az érdekes és látványos formák a sorozatgyártásra is megmaradnak.

A pontos méretek egyelőre nem ismertek, ahogyan a hajtáslánccal kapcsolatban sem árultak el túl sok részletet, de az alacsony, négyajtós felépítésnek és a kifinomult vonalaknak hála – amit még a márkajelzések sem törnek meg, amik nem különálló elemek, hanem „nyomtatva” vannak a lemezekre – a márka eddigi leghatékonyabb elektromos autója lesz. Az ígéretek szerint a jelenlegi legnagyobb hatótávval rendelkező elektromos BMW-nél is 30 százalékkal nagyobb hatótávval bír majd az újdonság, és 25 százalékkal hatékonyabb lesz – tehát nem csak a nagyobb akku jelenti majd a fejlődést.

Egyedi a sziluett is galéria

A hatodik generációs eDrive hajtáslánc 20 százalékkal nagyobb energiasűrűséget, 25 százalékkal nagyobb hatékonyságot és 30 százalékkal gyorsabb töltést tud majd felmutatni. Pontos adatok ezen a fronton sincsenek, de a BMW-től származó korábbi kijelentések alapján az 1000 kilométeres hatótáv is látótávolságon belül lesz, a fenti ígéretek fényében pedig ehhez nem feltétlenül lesz eszement méretű akkumulátorra sem. A csodákban persze nem hiszünk, de amikor a BMW nagyon ráfeküdt a témára, akkor tudott már emlékezetest alkotni, elég csak az i3-ra gondolni, amely a mai napig az egyik leghatékonyabb elektromos modell, pedig nagyjából 10 éves fejlesztés, és az új platform szintén lehetőséget ad majd arra, hogy a bajorok kiemelkedőt nyújtsanak ezen a téren.

A Vision Neue Klasse esetében sokatmondó, hogy a BMW elhagyta az i betűt a modell nevéből, de megeshet, hogy ez egyszerűen azzal magyarázható, hogy az új platformra szerették volna helyezni a hangsúlyt. A pontos méretek egyelőre nem ismertek, de a 3-as sorozat alternatívája lehet majd az újdonság, legalábbis helykínálat terén biztosan, még ha a külső méretek valamivel kisebbek is lesznek esetleg.

Kiemelkedő fontossággal bír majd az új head-up kijelző - galéria

Az utastér is egy lépéssel közelebb került a megvalósíthatósághoz az i Vision Dee óta, és a BMW legfrissebb, vadonatúj iDrive rendszerét vetíti előre, amelynek a központi érintőképernyő mellett szerves és fontos része lesz a hatalmas head-up kijelző, a kiváló kezelhetőségért pedig a kormányon lévő gombok lesznek felelősek. Nincs kétségünk afelől, hogy ezen is finomítanak majd a mérnökök, de annyi bizonyosnak látszik, hogy a BMW nagyban támaszkodik majd az először az első utas számára is használhatóvá váló head-up kijelzőre, amely az egyszerű vezetési adatok átadása mellett sok más funkciót is magában foglalhat majd – és bár nem tartjuk valószínűnek, de akár a klasszikus műszerfalat is nyugdíjazhatja.

A retro hangulatot belül az ismerős, nosztalgikus kordszövetek erősítik, de a széndioxid-csökkentés és a fenntarthatóság érdekében minden klasszikus díszítőelemet nélkülöz a koncepció, mint például a fa, a fém vagy éppen a bőr. Mindemellett persze azt ígéri a BMW, hogy a márkától megszokott izgalmas vezetési élményben nem lesz hiány. Ahogyan már említettük, az újdonság az épülő debreceni gyárban készül majd, amely szintén nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, és a legmodernebb technológiák használatával épül és működik majd. Kíváncsian várjuk a sorozatgyártású változatot, és reméljük, hogy a bajorok minél többet megőriznek majd a koncepcióból.