focivilag

Ki vagy, Magnanelli?

4 perces olvasási idő

Aki nézte a vasárnap esti Udinese meccset, annak feltűnt, hogy az első félidőben a Juventus nem a megszokott “olaszos” fociját hozta, hanem teljesen új megközelítésben játszott, ami egy embernek köszönhető.

Az Öreg Hölgy annak ellenére, hogy az egyik legcsendesebb átigazolási szezonját produkálja, az utóbbi években eszközölt pár változást a háttérben, amik éreztetni fogják hatásaukat, pontosabban már most is éreztetik. 

Az egyik ilyen változás volt Giuntoli érkezése, aki a sportigazgatói széket foglalta el, és erejéhez valamint lehetőségekhez mérten igyekszik jobbá tenni a keretet, amibe idén sajnos csak a felesleges játékosok eladásai férnek bele. Azonban róla sokszor írtunk már, és valószínűleg minden Juventus szurkoló tisztában van Giuntoli nevével.

Viszont érkezett még egy meghatározó ember, aki az egész szezonra, és az egész csapatjátékra nagy hatással lehet, és ő nem más, mint Francesco Magnanelli. Az ő nevével valószínűleg már kevesebb Juventus szurkoló találkozott, viszont itt az ideje, hogy megismerkedjünk vele. 

Manganelli idén nyáron csatlakozott Allegri edzői stábjához mint asszisztens, de máris nagy hatással van az egész keret működésére, ami éreztette hatását az előszezonban is, de még inkább megmutatkozott az Udinese elleni meccsen. 

Magnanelli 17 éven át volt a Sassuolo játékosa, és 2 éve vonult vissza az aktív labdarúgástól, viszont maradt a zöld-feketék szolgálatában, mint Alessio Dionisi segédedzője. Allegri azonban nem vakon választotta ki maga mellé a volt középpályást, ugyanis jól ismeri Magnanellit, akiből ő csinált registát, amikor a Sassuolo edzője volt. De nem csak Allegri kedvenc embere volt, játszott anno Roberto De Zerbi, Maurizio Sarri és Stefano Pioli kezei alatt is, szóval első kézből élhette át, milyen támadó szellemben focizni, de elmondása szerint De Zerbi volt rá a legnagyobb hatással. 

Allegri azért hozta maga mellé a fiatal menedzsert, hogy frissíteni tudjon a csapat játékán, ami nem volt túl élvezhető az utóbbi két évben, de ha nagyon igazságosak akarunk lenni, akkor kijelenthetjük, hogy már előtte sem volt túl szép a játékunk. Magnanelli az egész felkészülési szezonban végig a csapattal volt, ahol a védők helyezkedéseiben is segédkezett, ugyanis az új taktikának nagyon fontos eleme, a hátulról való építkezés. 

Ahogy írtuk, De Zerbi munkája volt a legnagyobb hatással Magnanellire, aki igyekszik az új hozzáállást és játékfelfogást megismertetni nemcsak a játékosokkal, de Allegrivel is. Persze most ne várjuk el, hogy a Juventus olyan szépen és gördülékenyen fog támadást építeni, mint a Brighton, de az Udinese elleni meccs bíztatónak mutatkozott. Nagyon szembetűnő volt, hogy a csapat igenis játszani akart, és a vezetés megszerzése után nem rendezkedett be a saját kapuja elé, ahogy azt Allegrinál megszokhattunk, hanem magasan letámadta az ellenfelelet, és 0-1-nél is a támadásokra koncentrált. Emellett a csapatrészek között sem volt akkora távolság, így kevesebbet ívelgették felfelé a labdákat és többet mozogtak labda nélkül Chiesáék. 

Annak ellenére, hogy a BL helyezést tavaly elérte a csapat a pályán, az már látható volt, hogy az elavult taktika nem sokat ér Európában, így ideje volt a megújulásnak, amihez az idei szezon ideális, mivel “csak” a bajnokságra és a kupára kell koncentrálni. Nem csak nekünk, szurkolóknak, de a játékosoknak is tetszik az új szisztéma, amit Chiesa is dicsért: “Nagyszerűen játszottunk az első félidőben és mindig így kellene pályára lépnünk, erről szól a modern foci. Nem szabad hátul berendezkedni, menni kell előre, magasan presszingelni, és tamádni, ahogy ma játszottunk. Kevésbé voltunk statikusak és többet mozogtunk, ahogy az edző kérte. Magnanelli érkezésével kezdtük el gyakorolni az új taktikákat.”

Persze azért nem minden rózsaszín. A második félidő visszarántott mindenkit kicsit a valóságba, és jött az Allegriball, a csapat visszaállt és inkább tartotta az eredményt, de kezdetnek üdítő meglepetés volt az első félidő. Szóval lehet, hogy a keret változatlan és az edző is ugyanaz, mint tavaly, de a felfogás megváltozott, ami szebb játékot és eredményesebb focit hozhat, és ezt nem csak az olyan tehetséges támadók érdemlik meg mint Chiesa, Vlahovic és Illing-Junior, de a szurkolók is.

Forrás(ok): juvefc.com