Manapság a szuperautó és a hiperautók szegmensében is egyre nagyobb arányban van jelen az elektromos hajtás, akár valamiféle hibrid formában, akár teljesen tisztán. A brit McLarennél pedig aktuálisan a P1 utódjának fejlesztése kapcsán merül fel a kérdés, milyen tulajdonságokkal bírjon majd a márka új csúcsmodellje.

Az már most biztos, hogy belsőégésű motor nem lesz benne, így tisztán villanyhajtásra számíthatunk, ugyanúgy, ahogy a Porsche is leváltja hamarosan elektromos modellre a 918 Spydert. Michael Leiters, a McLaren vezére nemrég egy interjúban beszélt a Porsche Mission X érkező riválisáról, amely a szakember elmondása szerint nem kap őrült villanyos teljesítményt.

A britek hisznek a könnyű hiperautó koncepcióban

Noha az elektromos hajtással kapcsolatban manapság könnyen dobálóznak több száz, sok esetben 1000 lóerőn felüli teljesítménnyel, ám a wokingi istálló mérnökei a kedélyeket borzoló teljesítmény helyett sokkal inkább a tömegre fókuszálnak, hiszen a kilók csökkentésével nem csupán kisebb teljesítmény is elegendő ugyanahhoz a gyorsuláshoz, de közben a vezethetőség is javul. „Nem akarunk 2000 lóerős és közben több mint 2 tonnás autót tervezni. Azt bárki meg tudja csinálni, de a brit márkánk DNS-éhez nem ez az irány passzol” – nyilatkozta Leiters.

A cél tehát nem más, mint hogy a 750S tömegéhez hasonló legyen a hiperautóé, azaz 1200-1300 kg száraz tömeg lenne a cél a szakemberek számára. Így pedig nem kell a túlzó teljesítmény, hanem elégséges a belsőégésű hiperautókéhoz hasonló mennyiségű lóerő, így minden tekintetben jobb eredmény születhet. Azonban erre még várnunk kell, hiszen a britek csupán az évtized végén élesítik a P1 utódját.

Csak 2030 környékén érkezik a P1 utódmodellje

Érthető egyébként a McLaren stratégiája, hiszen az akkucsomagok miatt piszok nehezek lettek az elektromos csúcsmodellek, elég 2,15 tonnás Rimac Neverára vagy 2063 kilós Pininfarina Battistára gondolni, de a Lotus Evija is 1680 kilót nyom a mérlegen, míg a Porsche a Mission X kapcsán nem tette közzé a tömeg adatokat, csupán az 1:1 lóerőarányt. Ám utóbbi sejteti, hogy a németek újdonsága sem lehet túl könnyű.

Mindemellett azonban nem kell rohanniuk a wokingiaknak, hiszen a felmérések szerint a hiperautó vásárlók még nem akarnak tisztán villanyra váltani, így van idő bőven fejleszteni, valamint várni egy könnyebb, nagyobb energiasűrűségű akkumulátor technológiára.