Az elektromos autók terjedése nem áll meg ráadásul ennek egyéb hozadéka is van: a sportmodelleket ugyanúgy le kell hozni, mint eddig, ráadásul a villanyhajtásban temérdek potenciál rejlik. A Hyundai stílusosan Goodwoodban mutatta be új N modelljét, amely a márka első villanyos sportautója, kemény teljesítménnyel és izgalmas megoldásokkal.

Az elektromos hajtás kompakt, a teljesítmény tekintetében pedig ugyancsak jobban és könnyebben engedhető el a lóerők száma. Ezt a Hyundai is tudta, így rögtön két motorral, összkerékhajtással élesítették az első N modellt az Ioniq 5 N személyében. 600 lóerő, 740 Nm áll rendelkezésre, ám az N Grin Boost funkció gombnyomásra, rövid ideig (10 másodperc) 640 lóerőt és 770 Nm-t ad a vezetőnek. Így nem meglepő a 3,5 szekundumos 0-100-as sprint, ami az említett funkcióval 3,4 másodpercre rövidül. A csúcstempó 260 km/h.

A Hyundai igyekezett kőkemény modellt faragni az elektromos autóból

A dél-koreaiak a márka eddigi legnagyobb akkuját tették a modellbe, így 84 kWh-ból gazdálkodhatnak a majdani tulajok. A 800 V feszültségű telep támogatja az ultragyors töltést: 10-ről 80 százalékra 18 perc alatt pumpálható az akku. Az energiatároló teljesítményének optimalizálását a vezető is tudja állítani: a Drag és Track, azaz gyorsulás és pálya üzemmódok a rövid, gyors teljesítményigényt vagy a hosszabb nyúzást tartják szem előtt az üzemmódok nevének megfelelően.

Van továbbá N Race funkció, ami még két üzemmódot tud: az Endurance a pályán töltött idő maximalizálását és a versenypályás hatótáv fokozását segíti, míg a Sprint módban az autó mindent belead. És akkor van még N Launch Control, ami három különböző tapadási szint beállítása mellett képes optimalizálni a rajtokat.

A beltér is a sportosságra fókuszál

Noha a Hyundai az Ioniq 5 N pontos tömegét nem adta meg, azt elárulták azért, hogy nehezebb lett a sztenderd modellnél, bár ezt magunk is kitaláltuk a nagyobb telep és a kétmotoros felállás miatt. Persze nagyobb kerekeket, teljesen áttervezett futóművet és aerodinamikai csomagot is kapunk, mi több, frissült a regenerálásra képes fékrendszer is. Az N Brake Regen fékrendszer szolgáltatja az elsődleges fékerőt, miközben a mechanikus rendszer csak szükség esetén lép működésbe. Az regeneráló fék akár 0,6 G-s lassulást is tudhat.

Mindemellé elöl 400 mm-es tárcsákat és négydugattyús nyergeket kapunk, míg hátul 360 mm és egydugattyús nyereg lassít pluszban. Nem véletlen a méretes fék, hiszen az elektromos modell tömege két tonna fölött van – a dél-koreaiak szerint sosem építettek még ilyen erőteljes fékrendszert. A Hyundai N Pedal rendszere az adott helyzethez állítja a pedálok súlyozását.

Fekete betétek, valamint jellegzetes N motívumok fokozzák a látványt

Ha eddig nem lett volna elég N-rendszer, itt a következő: az N Drift Optimizer. Sok meglepetés nincs, a funkció nevéből leszűrhető, hogy a hátra súlyozott hajtáselosztás a driftelést, örömködést hivatott elősegíteni, illetve a rendszer igyekszik tartani a csúszás szöget végig a kanyarban, a művelet megindítását pedig a Torque Kick Drift funkció végzi, amely a kuplungrúgáshoz hasonló effektust hivatott szimulálni. Van még a spejzban más is: az N Torque Distribution az Ioniq 5 N esetében 11 különféle elektronikus differenciálzár beállítást ismer.

A vezetési élményt további szoftveres funkciók hivatottak fokozni. Van az N e-shift és az N Active Sound + rendszer, amelyek együttesen hanghatások mellett szimulálják egy nyolcfokozatú duplakuplungos váltó érzetét. Nem kell bonyolult dologra gondolni, mindösszesen a váltásokkor érezhető nyomatékugrást, rúgást próbálja a rendszer éreztetni az elektromos hajtással szimulálva.

Egyedi funkciókkal próbálta teletömni a gyártó az N modellt

Egyébiránt három különféle hangzás téma közül választhat a sofőr, amelyek esetében a gyújtás és indítás hangzását az N modellek kétliteres, négyhengeres turbómotorja ihlette. Az aerodinamikai csomag picit megnövelte az autó méreteit, hiszen mintegy 40 mm-rel lett szélesebb az Ioniq 5 N, miközben a hossza 80 mm-rel gyarapodott, viszont a magasságot összesen 20 mm-rel csökkentették a dél-koreai szakemberek. Van első légterelő és aktív terelőlamellák is fokozzák a hatékonyságot, de van diffúzorbetét is. A 21 colos kovácsolt alumínium felnikre Pirelli P Zero abroncsok kerültek.

Az utastérben a már ismert műszerfalon feltűnik az új tervezésű N kormány, és persze a sportüléseken, illetve egyéb helyen felbukkanó N logókról sem feledkezhetünk meg. És akkor ott van az üzemmód-választó, az N Grin Boost gomb, valamint a két, személyre szabható N Custom gomb is.

Pályára termett? Ezt egyelőre nem tudjuk

A tíz különféle színben elérhető Ioniq 5 N áráról a Hyundai még nem nyilatkozott, azonban a 28,6 milliót kóstáló 325 lóerős, összkerekes, 77,4 kWh-s modellből arra következtethetünk, hogy inkább 35-40 millió közé lövik majd be a legpotensebb típusváltozatot.