A strandszezon legnagyobb ellensége: a narancsbőr

Az idei nyár is ígéretesnek tűnik: napsütés, nyaralás, strand, jeges limonádé…Már alig várod, hogy a legújabb trendi fürdőruhádban süttesd magad a napon, csodás barnaságot és jó néhány elismerő pillantást szerezve. Úgy érzed semmi sem ronthatja el ezt a nyarat, egyetlen aprócska dolgot kivéve: a narancsbőrt a fenekeden és a combodon, ami könnyen rémálommá teheti számodra a közelgő strandszezont. Nem kell elkeseredned! Van néhány tippünk, amivel elsimíthatod ez a problémát! (x)

De mi is a narancsbőr valójában?

A narancsbőr (vagy más néven cellulit) a zsíranyagcsere-zavar miatt kialakuló jelenség, amely a bőrön látható gödröcskék és dudorok formájában jelentkezik. Leginkább a fenék és combok érintettek, de megjelenhet a csípő, a has vagy a karok területén is. Elnevezését jellegzetes megjelenéséről kapta, amely a narancs héjára hasonlít.

narancsbőr

Mi okozza?

A narancsbőr a kötőszövet és a zsírsejtek közötti egyensúlyhiány miatt alakul ki. A zsírsejtek a kötőszövetben helyezkednek el, és ha ezek a zsírsejtek megduzzadnak vagy a kötőszövet gyengül, akkor a bőr felszínén látható kiemelkedések és a gödröcskék alakulnak ki.

Míg a nők 85%-a küzd narancsbőrrel, addig a férfiak körében szinte ismeretlen ez a jelenség. Jah, az élet igazságtalan, hölgyeim! Sajnos el kell fogadnunk, hogy a női kötőszövet természeténél fogva hajlamosabb a cellulit kialakulására. A női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron is szerepet játszhatnak a narancsbőr kialakulásában. Az ösztrogén ugyanis fokozza a zsírsejtek növekedését és a kötőszöveti rostok gyengülését.

A narancsbőr megjelenése nem korfüggő. Egyre több fiatal küzd ezzel a bőrproblémával. A cellulit kialakulására fiatal korban főként a genetikai tényezők, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a dohányzás hajlamosítanak.

Mit tehetsz a narancsbőr ellen?

Bár nem lehet teljesen megszüntetni a narancsbőrt, néhány módszer segíthet enyhíteni vagy csökkenteni annak megjelenését:

1. Táplálkozási tippek: Fogyassz rendszeresen rostban és vitaminokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket. Hanyagold a zsíros ételeket, válassz helyettük sovány húsokat és zsírszegény élelmiszereket. Igyál minél több folyadékot, de lehetőleg kerüld az agyoncukrozott és szénsavas üdítőket!

2. Testmozgás: Mozogj rendszeresen, hogy csökkentsd a testzsírt és erősítsd az izmokat. Ne rémülj meg, nem kell Schwarzenegger női reinkarnációjává válnod! Az is elegendő, ha naponta teszel egy intenzívebb sétát, vagy kocogsz egy negyedórát a közeli parkban.

3. Masszázs és testkezelések: Bizonyos testkezelések, például a vákuumterápia, az infraszauna vagy a kötőszöveti masszázs, segíthetnek a vérkeringés javításában és a narancsbőr enyhítésében.

4. Krémek és kozmetikumok: számos narancsbőr elleni készítmény kapható, melyek fokozzák a bőr vérkeringését vagy bőrfeszesítő hatással rendelkeznek. Az olyan kozmetikai összetevők, mint a retinol, a koffein vagy a hialuronsav, a bőrön alkalmazva segíthetnek a narancsbőr tüneteinek csökkentésében.

5. Kollagén italporok: A különféle ízesítésekben kapható italpor finom támogatás a kötőszövetek rugalmasságának fokozására és megtartására. A kollagén a bőrszövet egyik természetes alkotóeleme, amely többek között a rugalmas és feszes bőrért felelős. A szervezet kollagéntermelése 25 éves kor után évről-évre csökken, ezért érdemes étrend-kiegészítő formájában kúraszerűen pótolni. A kötőszövetek feszessége megelőzheti a narancsbőr kialakulását, vagy csökkentheti annak tüneteit.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu