A portfólió menedzserek örülnek az inflációnak

2023. március 20. 18:36 - Bene Zsombor

Házon belül tartott telefonos konferenciákon tavaly sokszor kiemeltem, hogy az előttünk álló évek kedveznek majd az aktív menedzsmentnek, de mivel a Goldman nemrég írt a témában egy elemzést, amiben jó ábrákat találtam, úgy döntöttem írok is róla, nem csak szóban terjesztem ezt a véleményemet. Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy pontosítsam a hatásvadász címet, azokra a portfólió menedzserekre gondolok, akik aktív menedzsmentet folytatnak, azaz alfát szeretnének generálni. Az alábbi ábra alátámasztja azt, amit gondolok, magas hozamkörnyezetben csökken a részvények közötti korreláció, ami kedvezően hat az alfa generálási képességre.  

gs.png

forrás: Goldman Sachs Marquee Connect

Mi lehet ennek az oka? Úgy gondolom, hogy a magas hozamkörnyezetben jelentősen felértékelődik a vállalatok készpénztermelő képessége, hiszen nehezebb és drágább forráshoz jutni, szemben az olcsó pénz időszakával, amikor ez szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll és még a valóságtól elrugaszkodott ötletek is rengeteg befektetőt vonzanak. Továbbá fontos tényező, hogy a magas hozamkörnyezetben a kötvények erős versenytársat jelentenek a befektetők pénzéért vívott csatában, magyarul van egy alacsony kockázatú alternatíva, amit csak akkor cserélnek részvényre, ha az kellően magas hozamígérettel kecsegtet.

A nagy kérdés persze az, hogy a kötvénypiacon valódi fordulat történt-e és végleg magunk mögött hagytuk a nulla közeli hozamkörnyezetet vagy sem. Erről még a kollégáim között is erősen megoszlanak a vélemények, de én abba a táborba tartozom, akik szerint igen. Ezt a véleményt arra alapozom, hogy az inflációra ható tényezőkben egy sor strukturális változás történt, kezdve a globalizációs folyamatokkal a geopolitikai feszültségeken át a populizmus terjedéséig. Ezért hosszabb távon is muszáj lesz a jegybankoknak szembenézniük az inflációs nyomással. Mindez nem automatikusan jár azzal, hogy az aktív menedzserek jól fognak teljesíteni, de legalább az esélyük meg lesz rá, hiszen nagyobb szóródásra lehet számítani az egyes részvények teljesítménye között, más szóval, lesz értelme a zavarosban halászni.  

komment
süti beállítások módosítása