Új elnök a házban

2021. január 26. 08:45 - Pintér András

Miről másról is gondolkodhatna ezekben a napokban egy befektető, mintsem arról, hogy az új amerikai elnök személye hogyan fogja befolyásolni a tőkepiacokat az elkövetkező években?

Kezdjük a legfontosabb félreértés eloszlatásával: a sokunkban élő képzet ellenére („Hát kinek lenne nagy hatása a piacokra, ha nem az amerikai elnöknek?!”) a politika és a tőkepiacok között az elmúlt évtizedekben nem volt szoros kapcsolat.

Ennek fő oka, hogy a tőkepiacok mozgását már középtávon is a gazdasági fundamentumok határozzák meg. Mivel pedig minden elnök sikerének egyik fő barométere a tőzsdék teljesítménye, az amerikai elnökök is már-már kínosan figyelnek a tőzsdeindexek alakulására. Így legalább annyira igaz, hogy a piacok mozgatják az amerikai elnököt, mint hogy az elnök mozgatja a piacokat.

Lehet persze különféle módokon tálalni az adatokat, különféle hosszúságú idősorokat nézni, de az elmúlt évtizedek teljesítményeit vizsgálva tehát nem látszik szoros kapcsolat a tőkepiaci hozamok és az elnök pártbeli hovatartozása között. Igaz ez akkor is, ha az elnök személye mellett a képviselőház és a szenátus demokrata vagy republikánus dominanciáját is számításba vesszük. Kijelenthetjük: lehet, hogy geopolitikai vagy külpolitikai szempontjából mindez nem így van, de a politika tőkepiacokra gyakorolt valós hatása a véltnél kisebb.

Joe Biden persze számos területen jelentős lépésekre készül: költségvetési stimulus, zöld program, infrastrukturális beruházások, adóemelések és egyes szektorok szigorúbb szabályozása. Így nem csoda, hogy az egyes tőzsdei szektorok relatív teljesítményében egyre több elemzőház tartós fordulatokra, a ciklikus iparágak felülteljesítésére számít.

De még mielőtt erre a témára alapoznánk minden befektetésünket, ne felejtsük: a tőkepiacok komplex rendszerében a politika csak egyike a párhuzamosan ható tényezők tömkelegének. Üzleti ciklus, befektetői hangulat, piaci értékeltség, gazdasági innovációk, demográfiai trendek, monetáris politika – csak pár tényező azok közül, amik bármelyik pillanatban sokkal fontosabbá válhatnak, mint az amerikai elnök pártbeli hovatartozása.

Ha valamit megtanultunk 2020-ban, akkor az ez.

 

(A cikk eredetileg a Világgazdaság 2021. január 25-i számában jelent meg.)

komment
süti beállítások módosítása