Jelentés az iskolapadból – az idei év 5 legjobb cikke

2020. december 15. 09:47 - Pintér András

Tavaly kezdtük, idén is folytatjuk. Ismét megpróbáltuk összegyűjteni azt a pár cikket, melyek hol szorosan, hol csak áttételesen kapcsolódnak szakmánkhoz, és amelyeket különösen nagy élvezettel olvastunk az elmúlt év során. A logika is változatlan: aki befektet, annak folyamatosan tanulnia kell. A tanuláshoz pedig folyamatosan olvasás szükséges. Azaz, aki befektet, állandóan olvas, állandóan az iskolapadban ül. 

Az érintett témák köre – hasonlóan a 2019-es gyűjteményhez – most is elég vegyes, de ez így van rendjén. A lista szándékosan rövid, mégpedig azért, mert csak olyan cikkek kerülhetnek fel rá, melyek olvasása után bátran állíthattuk: másképp' látjuk a világot, mint előtte!

  1. Ha valami ingyen van, az agyad egész egyszerűen megbolondul. Avagy hogyan állítja a feje tetejére a csoki-preferenciáidat egy centnyi árváltozás. Az idei év egyik slágertémája az ingyenes befektetési platformok elterjedése volt (erről egy jó összefoglaló itt), nem árt, ha mindezek fényében ilyen szemmel is nézzük őket.
  2. A hosszabb távú demográfia trendek és a gazdasági teljesítmény közötti kapcsolatot senki sem vitatja. A demográfia kapcsán ugyanakkor csak bizonyos dolgok múlnak saját döntéseinken, illetve az általános szociológiai trendeken. Van pedig egy harmadik faktor is, amivel szintén érdemes lenne komolyan foglalkoznunk!
  3. Tegyük fel, hogy egymás után ötször dobtam fel egy érmét, és minden egyes alkalommal fej jött ki. Most már jönnie kell egy írásnak! Tegyük fel, hogy a részvénypiac évek óta emelkedik. Most már jönnie kell egy korrekciónak! Biztos
  4. „Minden munka könnyűnek tűnik, amíg nem neked kell csinálnod" – állítja Jeff Immelt, a GE volt CEO-ja. Morgan Housel bejegyzése szerint több szempontból is igaza van.   
  5. Legyen egy podcast is a listán – az ebben a műfajban is nagyszerű Freakonomics blogról. Lehet, hogy már mindenkinek a könyökén jön ki, de az idei év egyik legfontosabb témájáról, a vakcina-fejlesztési verseny gazdasági és tudományos hátteréről én ebből az adásból tudtam meg a legtöbbet.

Ami pedig az Érték(t)rend blogot illeti, 2020 bejegyzései közül a gazdaság elzombiasodásáról, a piaci ki- és beugrálás időzítési nehézségeiről, és a tőzsde és a gazdaság közötti különbségekről szóló bejegyzéseinket ajánljuk az elkövetkező hetek alatti olvasgatásra. Illetve még ezt – hátha valaki az ünnepek kapcsán azon is elgondolkodik, hogy néha mennyit jelent, ha jó időben segítünk valakin.

Jó olvasást és kellemes ünnepeket mindenkinek!

komment
süti beállítások módosítása