A nap ábrája: nem érte meg pánikolni

2020. augusztus 04. 12:42 - Pintér András

Persze nem volt törvényszerű, hogy a márciusi tőzsdei mélypontokat ilyen gyors visszapattanás kövesse, és a jövőbeli piaci mozgások irányát illetően is sok a kérdőjel, mégis nagyon tanulságos elemzést tett közzé ügyfelei viselkedéséről a Vanguard.

Nagyon sokan és sokszor hangoztatják ugyanis, hogy a legtöbb befektető számára piaci korrekciók esetén a legnagyobb erény a türelem, a legjobb stratégia pedig az, ha kitartunk meglévő portfóliónk mellett. Ezt én is így gondolom, de azért mindig megerősödöm ebben a hitemben, ha egyedi anekdoták helyett konkrét számokban látom visszaköszönni mindezt – ezért is érdemes egy pillantást vetni mindannyiunknak a lenti ábrára.

Az említett elemzésben ugyanis a globális vagyonkezelési piac egyik meghatározó szereplője ügyfeleinek elmúlt hónapokbeli viselkedését konkrét ügyletszintre lebontva vizsgálta. Az elemzésből sok egyéb érdekesség is kiderül (például, hogy ügyfeleik hány százaléka változtatott portfólióján a legstresszesebb hetekben), de a legérdekesebb számok azokra a megtakarítókra vonatkoznak, akik ebben az időszakban minden kockázatos kitettségüket eladták, és teljes egészében készpénzbe menekültek.

Az elemzés ezeknek az ügyfeleknek a sorsát követi nyomon a rákövetkező hónapokban, azt vizsgálva, hogy az egyes megtakarítók portfóliója hogyan teljesített a készpénzbe menekülést követően, és hogyan teljesített volna akkor, ha egyfajta buy-and-hold startégiával mindenki kitartott volna a február közepei portfólió-összetétele mellett. A számok pedig elég beszédesek: május végéig a piaci sebek begyógyulásának köszönhetően a Vanguard vizsgált befektetőinek 86%-a jobban járt volna, ha kitart eredeti portfóliója mellett. (Május vége óta a piacok ráadásul jellemzően még feljebb vannak, így ez az arányszám feltételezhetően még magasabb.)

20200804_1u.png

Még egyszer hangsúlyozom: természetesen sehol nem volt kőbe vésve, hogy a piacok visszaemelkedésének ilyen gyorsnak kell lennie. De magáról a jelenségről mi is írtunk már a blogon, és ezek a számok is alátámasztják: mivel kétszer kell jól dönteni (egyszer a kiszállásnál, egyszer a visszaszállásnál), a piacról történő ki- és beugrálás nagyon bonyolult műfaj, a legtöbb megtakarító számára nehezen járható út. Legalábbis egy jól összerakott portfólió kialakításánál és tartásánál jó eséllyel nehezebb.

A legjobb hírt ráadásul a végére tartogattam: a teljesen készpénzbe menekülők a Vanguard teljes ügyfélkörének csak nagyon kis hányadát, kevesebb, mint 0,5%-át adták. A döntő többség sikeresen elkerülte a teljes pánikolás jelentette csapdát.

A maradék 99,5%... Na, ők a követendő példák.  

 

komment
süti beállítások módosítása